Petunia planten: dit is wat je moet weten!

Petunia planten in hangmanden past goed bij bepaalde petunia-soorten.

Petunia’s kom je in veel tuinen tegen en als je hun overdadige zomerbloemen ziet, snap je algauw waarom. Als je deze vrolijke bloemen in je tuin wilt voor wat extra kleur, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden, zodat je optimaal kunt genieten van je planten. Dit is wat je moet weten over petunia planten.

Lees verder na de advertentie

Wanneer petunia planten?

Breng kleur in je tuin door petunia te planten!

Petunia planten doe je het beste in de late lente of vroege zomer, na IJsheiligen. Petunia’s kunnen namelijk niet goed tegen vorst. Verder helpt het om petunia’s die je binnen hebt laten overwinteren af te harden voor je ze uitplant.

Ben je van plan tuinklare petunia’s te kopen? Check dan ook even of deze buiten hebben gestaan of overdekt. In het eerste geval kun je ze meteen uitplanten, in het tweede geval kun je ze beter eerst laten afharden.

Wekelijks groene tips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Waar petunia planten?

Petunia planten in hangmanden past goed bij bepaalde petunia-soorten.

Petunia’s zijn zonaanbidders met een voorkeur voor voedingsrijke grond. Ook staan ze liever beschut tegen sterke wind. Tijdens hete zomers of op plekken waar over het algemeen mildere weersomstandigheden gelden kun je petunia’s ook eventueel in gedeeltelijke schaduw planten. Afhankelijk van de variëteit kun je petunia’s ook goed in potten en bakken kweken.

Grond voorbereiden

Geef bij het petunia planten je bloemen een warm onthaal door de grond voor te bereiden met voedingsstoffen. Meng goed vergane compost of bodemverbeteraar door je borders heen of gebruik turfvrije, universele potgrond als je in bakken of manden plant.

Houd er bij verhoogde bakken, potten en manden rekening mee dat de planten sneller uitdrogen door de wind. Voeg bijvoorbeeld hydro-korrels toe of mulch de grond, zodat je plant minder snel uitdroogt.

Petunia overwinteren

Petunia planten kun je in de winter beter naar binnen halen, aangezien ze niet winterhard zijn.

Er zijn verschillende soorten petunia’s die je kunt laten overwinteren. Dit gaat voornamelijk op voor hang-variëteiten. In een warme, vorstvrije omgeving kunnen ze de winter overleven, zodat jij ze het jaar erna weer in de tuin kunt zetten. Je vindt meer informatie over hoe je deze plant kunt laten overwinteren in onze complete plantengids over petunia.

Lees meer over mooie perkplanten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu