4 betoverende soorten petunia

Petunia 'Phantom' is een van de meer opvallende soorten petunia

Petunia is een klassieke perkplant en is tegelijk zoveel meer dan dat. Afhankelijk van de soort en groeiwijze sieren hun overdadige bloemen potten, bloembedden en hangmanden. Of je nu een wild patroon, felle kleuren of een zacht, dromerig element wilt toevoegen aan je tuin: met deze bloemen zit je goed. Dit zijn 4 betoverende soorten petunia.

Lees verder na de advertentie

Tip! Petunia’s zijn niet winterhard, maar je kunt ze wel laten overwinteren op een vorstvrije plek. Zo geniet je volgend jaar weer van je mooie selectie. Lees meer tips in onze complete plantengids over petunia.

1. Petunia ‘Phantom’

Petunia 'Phantom' is een van de meer opvallende soorten petunia
Foto: Dorothe / Pxhere. CC0.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: tussen de soorten petunia springt Petunia ‘Phantom’ eruit als een waar statement piece. De rechtopstaande, struikachtige soort heeft fluweelzwarte bloemen en gele strepen. De bloemblaadjes lijken wel sterren, die zowel de nachtelijke hemel als de oplichtende sterren laten zien. Deze variëteit heeft een opgaande groeiwijze.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Petunia ‘Cascadias’

Voor een kleurenfestijn ben je bij de ‘Cascadias’-serie aan het goede adres. Je vindt deze lijn in allerlei kleuren, van ‘Yellow Eye’ met zijn witte bloemen en een geel hart tot ‘Indian Summer’ met een kleurverloop van geel tot perzik. ‘Rim Chianti’, de variëteit die je hierboven ziet, combineert zomerse vreugde en een zachte sfeer met zijn diepe, donkerroze bloemen en lichte randen. ‘Casciadias’ is compact, wordt maximaal 50 cm en kan wat woekeren.

3. Petunia ‘Surfinia’

Combineer soorten petunia met andere bloemen

De petunia-serie ‘Surfinia’ heeft sterke planten en komt, net als ‘Cascadias’, voor in een breed spectrum aan kleur. Je vindt deze soort zowel in wit en pasteltinten als in levendige primaire kleuren. ‘Surfinia’ trakteert je tijdens een lang bloeiseizoen een overvloed aan bloemen. De slingerende stengels van deze plant kunnen zo’n 90 cm lang worden.

Tip! Je combineert deze soort gemakkelijk met andere planten, zoals hierboven waar Petunia ‘Surfinia Burgundy’ in een plantenpot staat met Canna ‘Black Velvet’ en Osteospermum ‘Voltage Yellow’.

4. Petunia ‘Tumbelina’

Als je op zoek bent naar soorten petunia met een zachtere uitstraling, dan zit je met de ‘Tumbelina’-serie goed. De prachtige, dubbele bloemen zorgen ook nog eens voor een heerlijke geur, iets wat niet vaak voorkomt bij petunia’s. Variëteiten zoals de mauve ‘Priscilla’ met paarse aderen hierboven, ‘Anna’ met felroze bloemblaadjes en witte randen, de helderroze ‘Candyfloss’ of de lichtroze ‘Joanna’ laten al zien hoeveel keuze er is binnen deze reeks. ‘Tumbelina’ wordt doorgaans zo’n 30 cm hoog en 50 cm breed.

Lees meer over perkplanten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu