Zelf gember kweken in 5 stappen
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Gember kweken in de tuin is in ons klimaat, op z’n zachtst gezegd, een uitdaging. Maar binnen op de vensterbank? Geen probleem! Het is bovendien verrassend makkelijk – mits je het juiste stuk gemberwortel gebruikt. In dit stappenplan leer je precies hoe je een gemberplant kweekt, waar je op moet letten en (heel belangrijk) hoe je verse gember oogst.
Lees verder onder de advertentie

Ja, je kunt in principe gember kweken met een stuk gemberwortel uit de supermarkt – maar alleen als het biologische gember is. Waarom? Gewone gember is vaak behandeld met middelen die uitlopen tegengaan (net zoals bij knoflook). Daardoor wil die wortel simpelweg niet groeien.
Biologische gember is daarentegen vrij van deze groeiremmers en dus wél geschikt om te kweken. Je kunt ook speciaal pootgoed voor gember kopen. Dat is vaak wat duurder, maar gegarandeerd geschikt om je eigen gemberplant mee te kweken.
Koop je biologische gember om mee te kweken? Kies dan het beste stuk dat je kunt vinden. Let op de volgende kenmerken:

Je eigen theekruiden kweken voor een vers kopje thee is erg eenvoudig. Om gember te kweken heb je verrassend weinig nodig. Waarschijnlijk heb je het meeste al in huis.
Voor het kiemproces:
Voor het verder opkweken:
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Zodra je je spullen klaar hebt staan, kun je aan de slag. Als je deze stappen volgt én een goed stuk gember hebt, kan het bijna niet misgaan.
Bekijk de wortel goed en zoek de ‘ogen’ – dat zijn de kleine uitstulpingen die je vooral aan de uiteinden van de ‘vingers’ vindt. Snijd de gember vervolgens in stukken van 3-5 cm. Elk stuk moet minstens één oog bevatten.
Leg de stukjes (met het snijvlak naar onder) in een plastic bakje met vochtig keukenpapier. Sluit het bakje af met het deksel: zo creëer je een vochtig mini-kasje. Controleer regelmatig of het papier nog vochtig is en voorkom uitdroging.
Gember is een tropische plant en houdt van warmte. Zet het afgesloten bakje dus op de warmste plek die je in huis kunt vinden, maar niet in de zon.

Na twee à drie weken verschijnen de eerste groene scheuten. Dan kun je de kleine wortelstokken planten in een pot met voedzame, maar goed drainerende potgrond zetten. Duw ze lichtjes aan en zorg dat het groen boven de grond blijft. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Zet je gemberplant in de zomer gerust buiten, maar haal hem op tijd weer naar binnen. Na 8-10 maanden zijn de wortels volgroeid. Wil je eerder oogsten? Dat kan vanaf ongeveer vijf maanden. Snijd dan voorzichtig een stukje af – de plant blijft dan gewoon doorgroeien. Hij wordt uiteindelijk ongeveer een meter hoog.
Kijktip: Hieronder laat Anne zien hoe zij haar gember opkweekt in een bakje.
Gember is een makkelijke plant met weinig eisen. Het enige waar hij echt niet tegen kan, is vorst. In de zomer mag de gemberplant buiten staan, maar overwinter hem binnen op tochtvrije, warme plek – niet te dicht bij koude ramen dus. Controleer af en toe of de plant nog tevreden is en geef in de winter alleen water als hij begint te hangen. Verder heb je er nauwelijks omkijken naar!
Overal kan je oogsten. Van kistjes naast de keukendeur en een reeks potten op een balkon tot een verticale eetbare muur: voor iedere plek is een fijne moestuinplant. In deze speciale uitgave van Gardeners’ World magazine geven we je de beste kweek- en zaaitips voor een moestuin in kleine ruimte.