Zo ga je om met droogte in je tuin: tips voor minder én efficiënter water geven

Linda Passies
|
07/06/2023
Water geven bij droogte

Een droge periode laat ons tuiniers smeken om een beetje regen. Zeker als je gemeente oproept om niet te sproeien, of voorzichtig met leidingwater om te springen, zien we met lede ogen aan hoe moeilijk onze planten het hebben. Hoe ga je om met droogte, als zelfs je regenton leeg staat? Tips om meer water op te vangen, je planten efficiënter water te geven en te zorgen dat je tuin minder water nodig heeft. 

Wekelijks slimme tuintips in je mail

Iedere week dit soort slimme tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Vang (meer) water op in je huishouden

Water dat je toch al gebruikt, kun je vaak (met wat simpele aanpassingen) prima hergebruiken in je tuin. 

Douchewater gebruiken in je tuin

Stap over op biologisch afbreekbare douchegel, en zet een emmertje in je douche. Het opgevangen water kun je gebruiken in je tuin (of in je regenton gieten om later te gebruiken). Het water dat wegspoelt, terwijl je wacht tot de temperatuur aangenaam is, kun je ook goed opvangen.

Merken voor douchegel en badzeep waar wij op de redactie fijn van zijn, zijn onder andere Marcel’s Green Soap, Nature Bar en Helemaal Shea.

Lees verder na de advertentie

Afwaswater hergebruiken

afwaswater hergebruiken in je tuin
Foto: Tina Dawson (via Unsplash)

Hetzelfde geldt voor afwaswater als je biologisch afbreekbaar afwasmiddel gebruikt. Wel wil je dan voorkomen dat je (grote) etensresten meegiet.

Kookwater gebruiken voor je planten

kookwater pasta gebruiken tuin
Foto: Mor Shani (via Unsplash)

En kookwater van pasta, eieren of aardappelen? Nooit door de gootsteen gieten, maar apart houden. 

Geef efficiënter water

Het water dat je dan wel gebruikt in je tuin, kun je maar beter zo efficiënt mogelijk inzetten.

Maak een gietrand rondom planten

Houd er rekening mee dat je beter water kunt geven direct bij de wortels, dan van bovenaf. Hiervoor is het verstandig om een gietrand te maken rondom de stam van de plant. Als je dan water geeft, blijft het in de buurt van de plant, en zakt het rustig naar beneden – in plaats van dat het wegstroomt. 

Liever minder vaak, maar meer water geven

Veel water geven droogte

Geef je planten in de vollegrond liever in één keer veel water, dan af en toe een beetje. Daarmee voorkom je dat het water vroegtijdig verdampt, nog voor het de wortels van de plant bereikt. Hiermee voorkom je ook dat planten onnodig ondiep gaan wortelen, omdat er altijd genoeg water voorhanden is. Als ze dieper wortelen, omdat ze op zoek moeten naar water, kunnen ze een periode van droogte ook beter aan.

Gebruik olla-potten in je tuin

Olla-potten zijn terracotta kruiken die je ingraaft in een pot of border. Je vult de kruik met water, en sluit hem dan af. Vervolgens geeft de pot geleidelijk aan water af aan de omgeving, doordat het van poreus materiaal gemaakt is. Is de grond vochtig genoeg, dan komt er geen extra water vrij. Water verdampt minder snel door het gebruik van olla-potten, en het komt direct bij de wortels van planten terecht. Als alternatief kun je terracotta ‘punten’ gebruiken, waar je een fles water ondersteboven in kunt zetten.

Olla-potten kun je ook gemakkelijk zelf maken van terracotta plantenpotten. Wat je nodig hebt: twee potten van dezelfde maat, een scherf en aquariumkit. Gardeners’ World-hoofdredacteur Anne legde bij BinnensteBuiten uit hoe je zelf een olla-pot maakt:

Prioriteren kun je leren

potten water geven bij droogte

Jonge planten, zaailingen en stekken geef je voorrang bij het water geven, net zoals planten die zichtbaar last hebben van de droogte. Planten in potten en bakken drogen sneller uit, en bomen en struiken die je pas geplant hebben hebben ook veel water nodig. 

Weet dat bloemen minder nectar produceren in droge perioden. Als je water blijft geven, help je dus ook bijen en andere bestuivers. Dit kun je ook meenemen in je prioriteitenlijstje. 

‘s Avonds water geven

Overdag verdampt water sneller dan ‘s avonds. Geef dus bij voorkeur ‘s avonds water. Of als dat niet lukt: ’s ochtends heel vroeg bij zonsopkomst.

Zo heeft je tuin minder water nodig

Behalve zuiniger omspringen met je water en efficiënter geven, kun je er ook voor zorgen dat je tuin minder water nodig heeft. 

Mulchen voor een betere vochthuishouding

Door je tuin te voorzien van een laag mulch, houdt de grond vocht beter vast en droogt hij minder snel uit. Hiervoor kun je bijvoorbeeld compost gebruiken. Zelf compost maken is sowieso een geweldige manier om groenafval te recyclen (en het kan ook in een kleine tuin). Soms kun je ook bij het afvalbedrijf van je gemeente gratis compost ophalen, dat gemaakt is van gft-afval.

Onkruid wieden

onkruid wieden bij droogte

Onkruid is pas onkruid als het op een plek staat waar je het gewas niet wil hebben. Maar daar neemt het wel voedingsstoffen, licht én water weg van de planten die je er zelf hebt neergezet. Maak een einde aan de strijd om water, en houd het onkruid wieden goed bij – zodat je planten niet hoeven te vechten om water.

Laat je gazon minder drinken

Het is bij droogte sowieso een goed idee om je gazon minder kort te maaien. Zo kan het droogte beter aan. Maar als je het aandurft, kun je je gazon ook géén water geven. Een ouder, gezond gazon (met gezonde wortelstelsels) kan een periode van droogte wel aan. Het ziet er misschien wel uit alsof het gras dood gaat, want het wordt bruin. Maar zodra het weer gaat regenen, knapt het weer op. Dan moet je er wel aan wennen dat het gras bij jou niet groener is dan bij de buren …

Meer over tuinieren in warmte:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu