In oktober is er genoeg te doen in de tuin! Wil je weten waar je deze week allemaal mee aan de slag kunt? Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in oktober, week #42
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Hark gevallen blad van je paden en gazons, maar gooi het niet weg. Leg het in een hoekje in de tuin of onder een heg, zodat egels en andere diertjes eronder kunnen schuilen.
- Plant nectarrijke voorjaarsbollen, zodat bijen, hommels en andere bestuivers genoeg voedsel kunnen vinden zodra ze in het vroege voorjaar ontwaken uit hun winterslaap. Kies bijvoorbeeld krokussen, kievitsbloemen en blauwe druifjes als bijenbuffet.
Kamer- en kasplanten
- Heb je in huis azalea’s (foto) staan, houd de grond dan vochtig om ze tevreden te houden. Gebruik bij voorkeur regenwater, want daarin zit minder kalk dan in kraanwater – en dat is beter voor deze zuurminnende plant.
- Verhuis fuchsia’s, citrusplanten, perziken en nectarines in potten naar binnen voor de winter. Zet ze koel maar vorstvrij en zorg dat ze genoeg licht krijgen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Verplant bladverliezende struiken die op de verkeerde plek staan of te groot zijn geworden voor hun huidige standplaats.
- Grote wasbloem (Cerinthe major, foto) is een goede snijbloem en de klokvormige bloemen lokken bijen, vooral de gewone sachembij. Zaai de zaden nu in losse potjes of zaaitrays met vakjes en laat ze in een koude kas overwinteren. In de lente kun je ze uitplanten.
Moestuin
- Je kunt ook in oktober nog tuinbonen zaaien om alvast een voorsprong te krijgen voor de planten in winterrust gaan. Lees je in over weeuwenteelt.
- Nu je moestuin relatief leeg is, is het makkelijker om je grond te verbeteren. Zaai bijvoorbeeld een groenbemester zoals winterrogge (die kun je in oktober nog zaaien, zie foto) of bedek de grond met een laag compost. De wormen zullen het gedurende de winter in de grond werken.
- Hang tomatenplanten waarin nog groene vruchten zitten binnen – op de kop – op om de tomaten te laten rijpen.
Snoeien
- Snoei lavendel en rozemarijn als je dat nog niet gedaan hebt, want als je de planten ’s winters snoeit, is de kans groot dat ze het niet overleven.
- De potlooddikke, gesnoeide takken van rozen, vlinderstruiken, kornoeljes, wilgen en bessenstruiken kun je gebruiken als stekmateriaal om gratis planten te maken.
Tuinklussen
- Het weer denkt nog niet aan nachtvorst, maar het is goed om zelf wél alvast na te denken over de opslag van de planten die je vorstvrij moet overwinteren, zoals dahliaknollen. Zo ben je er klaar voor zodra de temperaturen opeens dalen. Lees ook: Help je dahlia’s overwinteren: zo overleven ze de vorst
- Je kunt nog graskanten trimmen, aangezien het gras nog steeds groeit. Wil je het onderhoud van je graskanten in de toekomst makkelijker maken, overweeg dan om een kantopsluiting langs je gazon te installeren.