Dit is waarom je tomaten moet oogsten voor ze rijp zijn

Helga Kluiter
|
11/07/2024
onrijpe tomaten oogsten

Laat jij tomaten rijpen aan de plant tot ze volledig hun uiteindelijke kleur hebben? Niet doen! Onrijpe tomaten oogsten levert betere vruchten en gezondere planten op. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie

Wanneer tomaten oogsten?

tomaat plukken

Het lijkt logisch om tomaten te oogsten wanneer ze helemaal rijp zijn – dan zouden ze immers het beste moeten smaken, toch? Dat is echter niet helemaal waar. Uiteindelijk hoeven tomaten slechts voor een deel aan de plant te rijpen om toch hun volle smaak te krijgen. Hoe rijp je tomaten dan wel precies moeten zijn, lees je verderop in dit artikel.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waarom tomaten uit de supermarkt tegenvallen

groene tomaten laten rijpen

Veel moestuiniers die zelf tomaten kweken zijn snel uitgekeken op tomaten uit de supermarkt. Die zijn vergeleken met de tomaten van eigen kweek namelijk maar waterig en saai van smaak. Dat komt doordat tomaten uit de supermarkt in een heel vroeg stadium geoogst worden, wanneer ze nog zo goed als groen zijn.

Lees verder na de advertentie

Ze rijpen vervolgens door tijdens het transport en de opslag, zodat ze uiteindelijk rood in de winkels liggen. Op deze manier groene tomaten laten rijpen zorgt er wel voor dat de vruchten langer goed blijven, maar het gaat ten koste van de smaak.

De truc: oogst tomaten halfrijp!

onrijpe tomaten oogsten

Maar wat moet je nou in de moestuin doen om tomaten te oogsten die heerlijk smaken én wat langer meegaan? De truc is om de tomaten te oogsten wanneer ze deels gerijpt zijn. Er lijkt een soort optimaal moment te zijn waarop er voldoende smaak in de tomaat zit, zonder dat de vruchten volledig verkleurd zijn. Zodra tomaten halfrijp zijn, bevatten ze inmiddels wel alle suikers waaraan ze hun smaak te danken hebben.

Meer voordelen van onrijpe tomaten oogsten

onrijpe tomaten oogsten

Op deze manier onrijpe tomaten oogsten heeft nog meer voordelen. Ten eerste voorkomt het dat je vruchten barsten. Dat gebeurt makkelijker bij tomaten die erg rijp zijn. Het voorkomt ook dat je tomaten overrijp worden en daarmee minder stevig en minder lekker van smaak. En tot slot hebben schimmels – zoals aardappelziekte bij tomaten – minder kans om toe te slaan. Zo blijft je tomatenplant dus langer gezond en productief.

Meer lezen over tomaten oogsten en kweken

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu