
Gember kweken in de tuin is in ons klimaat, op z’n zachtst gezegd, een uitdaging. Maar binnen op de vensterbank? Geen probleem! Het is bovendien verrassend makkelijk – mits je het juiste stuk gemberwortel gebruikt. In dit stappenplan leer je precies hoe je een gemberplant kweekt, waar je op moet letten en (heel belangrijk) hoe je verse gember oogst.
Lees verder onder de advertentie
Kun je gember kweken uit supermarktgember?

Ja, je kunt in principe gember kweken met een stuk gemberwortel uit de supermarkt – maar alleen als het biologische gember is. Waarom? Gewone gember is vaak behandeld met middelen die uitlopen tegengaan (net zoals bij knoflook). Daardoor wil die wortel simpelweg niet groeien.
Biologische gember is daarentegen vrij van deze groeiremmers en dus wél geschikt om te kweken. Je kunt ook speciaal pootgoed voor gember kopen. Dat is vaak wat duurder, maar gegarandeerd geschikt om je eigen gemberplant mee te kweken.
Zo kies je het juiste stuk gember
Koop je biologische gember om mee te kweken? Kies dan het beste stuk dat je kunt vinden. Let op de volgende kenmerken:
- Lichtbeige van kleur en stevig van structuur
- Geen zichtbare beschadigingen
- Enkele dikke ‘vingers’
- Meerdere ‘ogen’ (groeiknoppen) waaruit uitlopers kunnen ontstaan
Wekelijks tuintips in je mail
Wat heb je nodig om gember te kweken?

Je eigen theekruiden kweken voor een vers kopje thee is erg eenvoudig. Om gember te kweken heb je verrassend weinig nodig. Waarschijnlijk heb je het meeste al in huis.
Voor het kiemproces:
- Een verse gemberwortel (biologisch, met ogen)
- Een scherp mes en een snijplank
- Een plastic bakje met deksel
- Vochtig keukenpapier
- Een warme, lichte plek in huis of serre
Voor het verder opkweken:
- Een pot met drainagegaten (minimaal 20 cm diep)
- Voedzame potgrond (liefst luchtige, goed doorlatende grond)
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Zelf gember kweken: het stappenplan

Zodra je je spullen klaar hebt staan, kun je aan de slag. Als je deze stappen volgt én een goed stuk gember hebt, kan het bijna niet misgaan.
1. Snijd je gemberwortel
Bekijk de wortel goed en zoek de ‘ogen’ – dat zijn de kleine uitstulpingen die je vooral aan de uiteinden van de ‘vingers’ vindt. Snijd de gember vervolgens in stukken van 3-5 cm. Elk stuk moet minstens één oog bevatten.
2. Laat de gember kiemen
Leg de stukjes (met het snijvlak naar onder) in een plastic bakje met vochtig keukenpapier. Sluit het bakje af met het deksel: zo creëer je een vochtig mini-kasje. Controleer regelmatig of het papier nog vochtig is en voorkom uitdroging.
3. Zet het bakje op een warme plek
Gember is een tropische plant en houdt van warmte. Zet het afgesloten bakje dus op de warmste plek die je in huis kunt vinden, maar niet in de zon.
4. Gember verder kweken in pot

Na twee à drie weken verschijnen de eerste groene scheuten. Dan kun je de kleine wortelstokken planten in een pot met voedzame, maar goed drainerende potgrond zetten. Duw ze lichtjes aan en zorg dat het groen boven de grond blijft. Zet de pot op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
5. Je eerste gember oogsten

Zet je gemberplant in de zomer gerust buiten, maar haal hem op tijd weer naar binnen. Na 8-10 maanden zijn de wortels volgroeid. Wil je eerder oogsten? Dat kan vanaf ongeveer vijf maanden. Snijd dan voorzichtig een stukje af – de plant blijft dan gewoon doorgroeien. Hij wordt uiteindelijk ongeveer een meter hoog.
Kijktip: Hieronder laat Anne zien hoe zij haar gember opkweekt in een bakje.
Gember verzorgen
Gember is een makkelijke plant met weinig eisen. Het enige waar hij echt niet tegen kan, is vorst. In de zomer mag de gemberplant buiten staan, maar overwinter hem binnen op tochtvrije, warme plek – niet te dicht bij koude ramen dus. Controleer af en toe of de plant nog tevreden is en geef in de winter alleen water als hij begint te hangen. Verder heb je er nauwelijks omkijken naar!
Mini-moestuin

Overal kan je oogsten. Van kistjes naast de keukendeur en een reeks potten op een balkon tot een verticale eetbare muur: voor iedere plek is een fijne moestuinplant. In deze speciale uitgave van Gardeners’ World magazine geven we je de beste kweek- en zaaitips voor een moestuin in kleine ruimte.
