Tuinieren voor de natuur in juli: dit kun je deze maand doen

Helga Kluiter
|
06/07/2023
tuin in week 39: inheemse zaaiweek

In juli zitten er veel jonge dieren in onze tuinen. Kikkers, padden en salamanders zoeken naar koele, beschutte plekjes. Jonge merels eisen alsmaar meer wormen van hun ouders. En jonge egeltjes verlaten voor het eerst hun nesten om zelf te leren zoeken naar voedsel. Volop mogelijkheden dus om te tuinieren voor de natuur in juli.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week duurzame tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tuinieren voor de natuur in juli

Deze maand kun je veel diertjes goed helpen door wat extra voedsel voor ze neer te zetten en voor verkoeling en water te zorgen. De volgende dingen kun je nog meer doen voor de natuur in juli:

1. Doe mee met de Tuinvlindertelling!

beste vlinderstruik voor vlinders
Foto: Pixabay/Wim Jongejan

Oké, dit is niet direct iets wat je voor de natuur doet, maar door samen mee te tellen tijdens de Tuinvlindertelling (7 t/m 9 juli 2023) weten wetenschappers beter hoe het ervoor staat met de vlinderstand in het land. Zo kunnen er gerichter maatregelen genomen worden om ze te helpen. Wil je dat je tuin een kraamkamer wordt voor vlinders? Help ze dan met genoeg waardplanten voor hun eitjes en rupsen. En met nectarplanten help je de volwassen vlinders.

Lees verder na de advertentie

2. Help jonge kikkers

tuinieren voor de natuur in juli

Zorg dat er voldoende lage beplanting langs de randen van je vijver staan, zodat jonge kikkers veilige schuilplekjes kunnen vinden. Stukjes met lang gras zijn ook geschikt. Pas wel op met grasmaaien om te voorkomen dat je schuilende amfibieën verwondt of doodt. Wacht hiermee gewoon nog een paar weken.

3. Snoei even geen heggen

Let op met snoeien, want heggen en bomen kunnen bewoond zijn
Foto: Tjabeljan / Flickr

Merels, lijsters, huismussen, groenlingen en puttertjes hebben vaak nog nesten met jongen tot augustus. Daarom kun je beter even geen heggen snoeien. Wacht daarmee tot de laatste vogels van dit seizoen uitgevlogen zijn. Moet je écht snoeien, controleer dan altijd eerst op de aanwezigheid van nesten.

4. Zaai tweejarige bloemen voor bestuivers

Judaspenning (Lunaria annua)

Zaai liefst inheemse tweejarige bloemen die geliefd zijn bij insecten en andere dieren, zoals judaspenning (foto), kaardenbollen en vingerhoedskruid. Als je deze nu zaait, zullen ze volgend jaar bloeien.

5. Geef egels eten en drinken

Tuinieren voor de natuur in juli

Zet voor egels die in tuinen rondscharrelen een schoteltje water (geen melk!) en kattenbrokjes neer. Nu de jongen voor het eerst voorzichtig zelf op zoek gaan naar voedsel kunnen ze je hulp best gebruiken. Zo kunnen ze hun buikjes goed rond eten voor de winter. Om te voorkomen dat katten het voer opeten, kun je het voedsel onder een egelmand zetten met een kattenwerende ingang.

Meer tuinieren voor de natuur in juli

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu