5 mooie vetplanten voor meer groen in huis of in je tuin

Deze mooie vetplanten zijn allemaal Sempervivum variëteiten, zoals 'Terracotta Baby' en 'Reinhard'.

Planten passen zich door de jaren heen aan hun omgevingen aan. Een goed voorbeeld hiervan zijn vetplanten, die zichzelf vaak in droge, hete omstandigheden moeten zien te redden. Daarom slaan ze water op hun in opvallende bladeren of stengels, zodat ze hier lange tijd van kunnen leven. Dit maakt ze ook tot makkelijke kamer- en tuinplanten: zolang ze veel licht krijgen, beschermd zijn tegen vorst en in goed drainerende potgrond staan, hebben ze weinig verzorging nodig. Wij zetten 5 mooie vetplanten voor jou op een rij.

Lees verder na de advertentie

5 mooie vetplanten voor huis of tuin

Om zich te beschermen tegen de brandende zon, hebben veel vetplanten (ook wel succulenten genoemd) een dikke, wasachtige huid. De bladeren houden water vast, waardoor ze ook vaak dikker en vleziger zijn dan de bladeren van veel andere planten. Met bladeren en stengels die verschillen in textuur, van wasachtig tot harig tot stekelig, doen deze planten er alles aan om te overleven bij droogte en hitte. Zo ook deze 5 mooie vetplanten, die ieder hun eigen charme hebben.

1. Crassula ovata ‘Minima’

Crassula ovata minima is een prachtige toevoeging aan je collectie vetplanten.

Je kent Crassula ovata misschien wel als ‘geldboom’ of ‘jadeplant’. Crassula ovata ‘Minima’ is een kleine versie van deze klassieker. De rode randen aan de stralend groene bladeren zorgen voor een opvallend contrast, terwijl de afgeronde vorm van de blaadjes de plant een zachte aanblik geeft. Deze kamerplant heeft een stevige stam en takken en is lid van de vetkruidfamilie. Van origine komt deze Crassula, net als de meeste Crassula-soorten die we kweken als kamerplant, uit Zuid-Afrika.

2. Sempervivum

Deze mooie vetplanten zijn allemaal Sempervivum variëteiten, zoals 'Terracotta Baby' en 'Reinhard'.
Sempervivum ‘Reinhard’ en ‘Terracotta Baby’.

Deze groenblijvende, winterharde soort doet zijn botanische naam, die ‘altijd levend’ betekent, zeker eer aan. Sempervivum is gemakkelijk te kweken en vermeerderen. Tussen de verschillende mooie vetplanten herken je Sempervivum aan zijn typische rozetvorm. Je vindt de plant in verschillende kleuren. Je zult zien dat deze plant op den duur een groep gaat vormen, waarbij er steeds meer rozetten bij komen. Elk rozet kun je losmaken en opkweken tot een nieuwe plant!

Lees verder na de advertentie

Dit is al vele jaren een populaire plant voor tuiniers. De volksnaam ‘huislook’ ontstond doordat mensen Sempervivum kweekten tussen hun dakpannen. Ze geloofden namelijk dat deze planten, die bijna geen aarde nodig hebben om te groeien, het huis beschermde tegen blikseminslag. Je kunt deze soort zowel binnen als buiten kweken.

3. Hylotelephium telephium ‘Purple Emperor’

Als je zoekt naar mooie vetplanten voor je tuin ben je bij Hylotelephium telephium 'Purple Emperor' aan het juiste adres.
Foto: Sarah Cuttle. Locatie: West Dean Gardens, Chichester, West Sussex.

Van de vele vetplanten om buiten te kweken is ook de mooie Hylotelephium telephium ‘Purple Emperor’ favoriet. Deze winterharde vetplant heeft zelfs een RHS-bekroning gekregen! Als je deze vetplant in de tuin hebt staan, kun je uitkijken naar stengels die tot 60 cm hoog worden en naar prachtige, dieppaarse bladeren tijdens het groeiseizoen.

Tegen augustus en september zie je broccoli-achtige, donkerroze knoppen verschijnen bij deze plant. De schermen met knoppen bloeien vervolgens met een zee aan roze, stervormige bloemen. Dit is heerlijk voor vlinders die in de nazomer nog op zoek zijn naar voedsel.

4. Haworthia fasciata of zebraplant

De patronen van Haworthia fasciata maken het een populaire kamerplant.

Als je zoekt naar kamerplanten met een bijzonder patroon, dan ben je bij Haworthia fasciata aan het juiste adres. Deze kleine vetplant heeft wel iets weg van een aloë door zijn vlezige bladeren die uitlopen in een punt.

De variant met zilverwitte strepen is de reden dat deze plant ook wel bekend staat als de zebraplant. De strepen zijn verdikkingen, tuberkels genoemd, die de plant veel textuur geven. Toch vind je veel verschillende patronen onder de vetplanten die tot Haworthia fasciata behoren, zoals de mooie soort hierboven met banen van fijne stippen. Je kunt de plant goed op zichzelf planten in een pot of samen planten met andere vetplanten.

5. Schlumbergera of lidcactus

Een populaire soort tussen de mooie vetplanten is de Schlumbergera.
Schlumbergera truncata.

Schlumbergera, lidcactus, paascactus, kerstcactus … Al deze namen verwijzen naar dezelfde vetplant. Deze sterke kamerplant kan soms wel vele jaren overleven en is ook nog eens gemakkelijk in de verzorging. Goed om te weten is dat deze Braziliaanse plant een bosplant is, die soms ook wel op andere planten groeit. In dat laatste geval noem je de plant ook wel epifytisch of een epifyt, zoals bijvoorbeeld orchideeën en luchtplanten dat ook zijn. Met zijn vrolijke bloemen geeft deze plant vaak kleur aan de feestdagen.

Lees meer over vetplanten

Meer lezen over:
Inspiratie Vetplanten
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu