Gardeners World 04/2025
Een sprankelend voorjaar!
Cover van

Deze 13 tips van ervaren tuiniers had je eerder willen weten

Kleurrijke borders vol bloemen in geel, rood en paars aan weerszijden van een graspad.

Bij Gardeners’ World genieten we van de verhalen die ervaren tuiniers ons toesturen. In onze rubriek In de tuin van delen jullie niet alleen mooie tuinfoto’s, maar ook ervaringen, worstelingen en tips. Tijd om dat goud te bundelen! Dit zijn 13 tips van ervaren tuiniers!

Lees verder onder de advertentie

1. Maak ruimte voor vogels in de tuin

De tuin van Marcel en Chantal met onder andere een tuinhuis, potten vol planten en bomen.
In de tuin van Marcel en Chantal staan onder andere bomen waar vogels terecht kunnen. Foto: Marcel en Chantal Jungbauer.

Vogels zorgen voor leven in de tuin én zijn ook nog eens uitstekende plaagdierbestrijders. Marcel en Chantal Jungbauer uit Limbricht plantten bomen in hun tuin, waar tuinvogels volop van genieten: “We plantten bomen, omdat de tuin op het zuiden ligt. Catalpa en Liquidambar, voor de mooie herfstkleuren, en Prunus cerasifera ‘Nigra’ voor de prachtige voorjaarsbloesem en schaduw op de tuinkamer. In onze bomen wonen veel vogelsoorten.” En dat zijn niet de enige vogels in de tuin: “We bouwden ook een kippenren voor legkippen. Elke dag verse eitjes, heerlijk! Ons keukenreststroompje wordt vakkundig omgezet.”

2. Kies thema’s voor je borders

Een tuinpad van stapstenen naar een border met verschillende planten in wit, roze en paars.
Een wildere border naast het tuinpad.
Foto: Luc en Marianne Verwaerde.
Close-up van een oranjerode border met onder andere tulpen en heuchera.
Tulpen en Heuchera in een roodoranje border.
Foto: Luc en Marianne Verwaerde.

Als je tuinborders aanlegt, kan een overkoepelend thema houvast bieden en ervoor zorgen dat je planten een mooie geheel vormen. Toen Luc en Marianne Verwaerde uit Westkapelle net getrouwd waren en hun woning kochten, maakte Marianne een prachtig plan voor hun tuinborders. Luc vertelt: “Het idee was: alle borders moeten organische, zeg maar ‘golvende’ contouren vertonen. Elk perkje kreeg een ‘kapstok’ in de vorm van een boompje (zoals een treurpeer op stam). Alle borders moesten een ander karakter krijgen. Zo is er een border met enkel lage beplanting. Hier voelen Mexicaanse madeliefjes, mini-astertjes, stekelnootjes en mini-vrouwenmantel zich thuis.”

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Een balkontuin als groen uitzicht

Een verzameling potten en bakken met planten op het balkon van Lieve.
Met planten maak je zelf een groen uitzicht! Foto: Lieve.
Geeloranje tulpen op een balkon met verschillende klimplanten op de achtergrond.
Gezellige tulpen op het balkon. Foto: Lieve.

Een balkontuin biedt niet altijd uitzicht op groen, maar dat kun je wel zelf creëren! Lieve uit Antwerpen maakte met haar balkontuin haar eigen groene uitzicht. “Ik woon op twee hoog en heb een balkon van 3 m bij 2,5 m op het noordoosten aan de straatkant en een terras op het zuidwesten van 1,20 m bij 7 m dat uitkijkt op de tuinen van de buren,” vertelt Lieve. “Tijdens corona ben ik begonnen met wat te zaaien en een eucalyptusboompje te zetten. Vooraan heb ik nu een ‘haag’ van schaduwplanten, zodat ik de drukke straat minder zie.”

4. Water als onderdeel van je tuin

Uitzicht op een tuinhuis in een tuin vol gras, met een border op de voorgrond en een gedeelte van een vijver.
De gevarieerde border wordt aangevuld door een vijver (rechtsonder). Foto: Judith Koorn.

Toen Judith Koorn en haar echtgenoot van omgeving Amsterdam naar Eckelrade in Limburg verhuisden, kwamen ze er al gauw achter dat de vijver in hun tuin lek was en totaal was dichtgegroeid met lissen en varens. Ze zetten hun schouders eronder en knapten de vijver op. En wat bleek? Water brengt echt leven naar je tuin! Judith: “We riepen hulp in van iemand met een graafmachientje en de [nu] iets grotere vijver kon weer gevuld worden met regenwater vanaf het dak. Van de buurman kregen we wat vissen, en de rest van het leven kwam praktisch vanzelf op de nattigheid af.”

Tuinieren voor de natuur

Hoe help je met je tuin de natuur en biodiversiteit? Ontdek het in deze speciale uitgave! € 12.99
Tuinieren voor de natuur
Bestel nu
Tuinieren voor de natuur

5. Een onderhoudsvriendelijke, natuurlijke tuin

Tuin met moestuin en kas, met ervoor gras en planten als heuchera en vrouwenmantel.
Het moestuingedeelte van Anabels tuin.
Foto: Anabel Amorin.
Een close-up van het moestuingedeelte met veel bladgroente en peulgroente, afgewisseld met bijvoorbeeld brandnetel.
Planten wisselen elkaar mooi af en ondersteunen elkaar.
Foto: Anabel Amorin.

Tuinieren met de natuur mee heeft vele voordelen, waaronder dat tuinieren zo ook een stuk gemakkelijker kan worden. Anabel Amorin uit Best wist een onderhoudsvriendelijke tuin te creëren door mee te tuinieren met de natuur. Ze vertelt hierover: “In mijn tuin zijn planten, dieren en mensen in een goed evenwicht. Hij bestaat uit een zwemvijver met een plantenfilter, een moestuingedeelte met kas en een grote kippenren. De bloemborders bevatten veel inheemse planten en plukbloemen.”

6. Laat je tuin groter lijken met lagen

Een rondlopend tuinpad met borders eromheen en in het midden, met planten met verschillende hoogtes die zorgen voor gelaagdheid.
Lagen in je borders zorgen voor diepte.
Foto: Nancy van den Boom.
Een foto van Nancy achterin haar tuin borders vol planten met verschillende hoogtes en bloeivormen.
De hoge planten zorgen voor een geborgen gevoel in de tuin. Foto: Nancy van den Boom.

Door lagen aan te brengen in je tuin (bijvoorbeeld met verticaal tuinieren) creëer je een tuin met extra diepte. Nancy van den Boom uit Schagen werd geïnspireerd door een tuin in de buurt waarin hoekjes, zon- en schaduwplekken, en veel verschillende planten en bomen samenkwamen. Zo ging ze aan de slag met “grindpaadjes, heel veel borderplanten, bomen, een stukje gras en drie plekken om te kunnen zitten en genieten,” vertelt ze. “Maar ook planten die er al stonden hebben we opgenomen in het plan. Dankzij alle lagen lijkt de tuin in zijn nieuwe vorm veel groter dan eerst en het is een groene, bloeiende oase geworden.”

Tip!

Ontvang tot 37% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 37% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

7. Ingrediënten voor een Engelse tuin

Een pad met een pergola vol rozen erboven en naast in Engelse stijl.
Een pergola vol rozen is mooi én biedt schaduw.
Foto: Karen Boiten.
Een weidse tuin in Engelse stijl met gras, afgebakende borders met lage hagen en in de borders hortensia's.
De weidse opzet met afgebakende borders geeft een Engelse touch.
Foto: Karen Boiten.

Met voorbeelden als Monty’s Longmeadow blijven Engelse tuinen populair. Karen Boiten uit Assen vertelt hoe ze haar eigen tuin aanlegde in Engelse stijl: “Ik begon deze Engelse tuin – met veel rozen, een klassieke lantaarn, een trapje naar beneden naar een vlonder waar een complete moestuin in bakken begint, en speelse hoekjes hier en daar – met kleine stukjes met cirkels en bogen, die bestonden uit buxushaagjes en hortensia’s. Rondom het grote, ronde terras van oude gebakken waaltjes staan verschillende bloemen en fruitbomen zoals kersen, appels, aalbessen, aardbeien, blauwe bessen en frambozen.” Als kers op de taart plaatste Karen nog een zelf ontworpen, houten tuinkas in Victoriaanse stijl in de moestuin.

8. Aandacht voor die ene speciale plant

De Prunusbomen op De Prunushof.
Foto: Jan en Anny Bos.
Een combinatie van pioenrozen en vingerhoedskruid.
Een combinatie van planten houdt de tuin divers en levendig. Foto: Jan en Anny Bos.

Ben je gek op een bepaalde plant? Omarm dat enthousiasme en geef die plant een prominente plek in je tuin. Jan en Anny Bos uit Wilp hadden ooit een kwekerij en toen ze deze sloten, veranderde ze de kwekerij in een prachtige tuin: “We begonnen met veel verschillende bijzondere bomen en heesters. Daarna kwam het idee om een verzameling sierkersen (Prunus) te planten. Inmiddels zijn dat meer dan negentig soorten. Het is daardoor al vroeg ‘voorjaarsfeest’ in onze 1,5 ha grote tuin, die we toepasselijk De Prunushof hebben gedoopt.” Ook hebben ze andere bijzondere collecties, zoals 60 soorten pioenrozen, een pinetum met verschillende Pinus– en Abies-soorten en een boomgaard. Wissel je collectie van een geliefde plant hier en daar af met andere soorten, zoals je hier ziet met vingerhoedskruid en pioenen, om de biodiversiteit te vergroten.

9. Zie wat de mogelijkheden zijn

Een vlinder (Atalanta) op een roze, openbloemige dahlia.
Openbloemige dahlia’s bieden voedsel voor vlinders en andere bestuivers.
Foto: René van Dam.
Verschillende soorten dahlia's tussen moestuingroenten als boerenkool op de moestuin.
Prachtige dahlia’s op de moestuin van René.
Foto: René van Dam.

Een volkstuin of moestuincomplex biedt nieuwe mogelijkheden voor het kweken van planten. Maar wat als je nieuwe tuin in de schaduw ligt? René van Dam uit Almere nam naast zijn nieuwe volkstuin ook een stuk volkstuin aan met veel schaduw: “We hadden heel veel geluk dat de tuin naast de onze vrijkwam en niemand die wilde hebben, omdat er al vier appelbomen en één perenboom op stonden. Daar konden we weliswaar weinig groenten op verbouwen door de schaduw en de wortelpartijen, maar dahlia’s en kniphofia’s gingen prima.”

10. Voordelen van bloemen in de moestuin

Goudsbloemen en korenbloemen op de voorgrond met daarachter Lieke aan het werk in de moestuin.
Moestuinieren tussen de bloemen.
Foto: Evert-Jan en Lieke de Jongste.
Evert-Jan naast een zonnebloem die boven hem uittorent.
De zonnebloemen zijn torenhoog!
Foto: Evert-Jan en Lieke de Jongste.

Bloemen in je moestuin hebben verschillende voordelen, waaronder dat ze bestuivers richting je gewassen lokken, zodat die ook worden bestoven en zo vruchten aanmaken. Evert-Jan en Lieke de Jongste uit Rotterdam delen hun ervaring met deze manier van moestuinieren: “De tuin is traditioneel ingedeeld in vier kwadranten voor de wisselteelt: de nachtschadegewassen, peulgewassen, kool- en knolgewassen en wortel- en bladgewassen. Tussen de gewassen door hebben we bloemen en groenverbeteraars gezaaid. … Het resultaat overtrof alle verwachtingen. In april was het frisse groen al duidelijk zichtbaar, in mei hadden we een mooie volle moestuin en in juni de eerste oogst. Tijdens het tuinieren hoorden we het gonzen van de bijen rond de uitbundig bloeiende bloemen. Klap op de vuurpijl waren onze helianthussen van bijna vier meter hoog.”

11. Zo vul je een grote tuin

Kleurrijke borders vol bloemen in geel, rood en paars aan weerszijden van een graspad.
Prachtige borders met paadjes en onder andere gele zonnehoed (Rudbeckia), Crocosmia en Verbascum (toorts).
Foto: Lindsay Slinkman.

Een grote tuin is de droom van menig tuinier, maar hoe vul je die tuin vervolgens? Door te stekken en planten kun je geleidelijk jouw beplanting uitbreiden, terwijl zaaien van bijvoorbeeld eenjarigen elk jaar zorgt voor een andere weelde aan bloemen. Lindsay Slinkman uit Den Ham deelt haar ervaring met het vullen van een grote tuin: “Toen we hier kwamen wonen was het een wilde weide met een enkele pruimenboom. Sinds die tijd hebben we al meer dan twintig bomen geplant! We hopen dat ze ons schaduw en een besloten gevoel gaan geven. We hebben gekozen voor een tuin met zowel strakke als losse vormen. De paden en terrassen zijn veelal recht, maar de borders in het gras zijn vloeiender van vorm, met veel siergrassen en vaste planten.”

12. Deel de tuinliefde!

Een weidse tuin met uitzicht op een bomenpartij en heg. Op de voorgrond een organische border met verschillende planten en bloemen.
De idyllische tuin van Paul en Ronald. Foto: Paul Koopman-Nijmeijer en Ronald Nijmeijer-Koopman.

Heb jij een tuin waar je dolgelukkig van wordt en wil je dat enthousiasme delen? Stel je tuin dan zo nu en dan open voor bezoekers! Dat is precies wat Paul Koopman-Nijmeijer en Ronald Nijmeijer-Koopman uit Emmer-Compascuum deden; na hun verhuizing toverden ze de woeste tuin (zo’n 2800 m²) in een paar jaar om tot een bloemenwalhalla vol vogels, insecten en vlinders. “[Het is] een plek waar je tot rust kunt komen,” vertellen ze. “En we delen onze trots ook graag met mensen tijdens open-tuinendagen of op afspraak voor groepen, maar ook tijdens de tuinconcerten die we ‘s zomers organiseren.” Meer informatie vind je op www.dehoofdmeesterstuin.nl.

13. Werk samen met je (moes)tuin

Een moestuin met kas, tuintafel en stoelen, verschillende bedden met allerlei plantenm een huis en tuinhuis.
Peter werkt samen met zijn moestuin. Foto: Peter Lassooy.

Werk samen met wat er groeit op jouw (moes)tuin en combineer verschillende planten, zodat zowel jij als je tuindieren en planten hier het meeste uithalen. Op de moestuin van Peter Lassooy uit Egmond-Binnen heeft elk onderdeel van de tuin een of meerdere functies. Typische ‘onkruidplanten’, zoals zevenblad en brandnetel, zijn geen uitzondering: “Van zevenblad maak ik in het voorjaar pesto en als hij bloeit is het een enorme insectentrekker. Van brandnetel maak ik gier en verder heeft hij een functie voor vlinders.”

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 04/2025

Gardeners World 04/2025

Een sprankelend voorjaar!

€ 7,99
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.