Tropische zomerdagen in de nazomer: wat betekent dat voor je tuin?

Linda Passies
|
04/09/2023
kruiden drogen warme droge periode

Het weer kan gekke sprongen nemen. Net als je het niet meer verwacht en je met je hoofd in de herfst zit, komt er opeens nog een week met tropische temperaturen tussendoor in de nazomer! Wat betekent dat voor je tuin? Houd hier rekening mee.

Lees verder na de advertentie

Geniet

Allereerst: vergeet niet te genieten! Als je het gevoel hebt dat je van alles moet doen en dat je achterloopt: ga eens zitten in je tuin. Kijk naar wat er groeit en bloeit en geniet even bewust van jouw paradijsje! En de nazomer leent zich ook perfect voor zwoele avonden buiten in de schemering.

Wekelijks de beste tuintips voor dat moment in je mail

Iedere week de handigste tips op het juiste moment in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Water geven

pot septemberbloeiers

Lees verder na de advertentie

Ook in de nazomer hebben je planten dorst! Zeker potten wil je goed water blijven geven, dan blijven de planten langer mooi. Grote kans dat je regenton nog vol zit, dus dat komt goed uit!

Tomaten

Als je nog niet veel blad van je tomaten hebt weggeknipt: grijp je kans! Doordat je het blad weghaalt, krijgen de tomaten meer zon en rijpen ze sneller. Laat tomaten die nog niet helemaal rijp zijn deze week ook lekker aan de plant, om ze goed te laten rijpen.

Rozen

Rozen hoef je nu niet meer te koppen, ook al krijg je nu het gevoel van hoogzomer. Laat de uitgebloeide bloemen zitten aan de plant voor bescherming tegen vorst. Bovendien vormen sommige soorten rozenbottels, die heel waardevol zijn: voor jezelf om jam van te maken, of voor vogels om te eten.

Bloemen voorzaaien

In september kun je veel winterharde eenjarige bloemen voorzaaien. Maar ben je vergeten tweejarige bloemen te zaaien, dan kom je er misschien wel mee weg om dat alsnog te doen. Laat ze nog lekker een weekje warmte meepakken.

Groenten zaaien

Laten we wel wezen: zaaien is een stuk leuker als dat niet tussen de buien door hoeft. Het is een prima moment om wintergroenten te zaaien, zoals palmkool en oosterse bladgroenten. En je kunt ook nog prima een rondje rucola en andere sla zaaien.

Kruiden drogen

rozemarijn knippen nazomer

Tijdens een warme periode kun je heel goed mediterrane kruiden oogsten, omdat ze dan extra smaakvol zijn. Bovendien kun je ze in een warme nazomerweek extra goed drogen. Dus knip snel wat bundeltjes om op te hangen!

Kas ventileren

Hoewel het altijd belangrijk is om je kas te ventileren, wil je daar nu extra rekening mee houden. De gewassen in je kas hebben er al een seizoen op zitten, en zijn dus gevoeliger voor ziektes. Goed ventileren helpt schimmelvorming voorkomen.

Enne … vergeet niet met zonnebrandcrème te smeren voordat je de tuin in gaat!

Lees meer over tuinieren in september:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu