5 manieren om je tuin in augustus een oppepper te geven

Helga Kluiter
|
16/08/2021
tuin in augustus

Aan het einde van de zomer is je tuin vaak wel over zijn hoogtepunt heen … of toch niet? Want met deze 5 snelle en eenvoudige klusjes blaas je je tuin in augustus nieuw leven in. Zo houdt hij het tot in de herfst nog wel even vol.

Lees verder na de advertentie

Tuin in augustus

De nazomer tuin kan wel wat extra aandacht gebruiken. Want ook al nadert de herfst met rasse schreden, met deze 5 tips voor de tuin in augustus kun je de tuin nog wel een poos mooi houden.

1. Bloemen planten in augustus

Beplant een grote pot met bloemen die eind zomer en begin najaar bloeien. Zo voorzie je je terras meteen van kleur. Of je zet de pot op een lege plek in de border. Geef de planten in de pot de rest van de zomer voldoende water en geniet van hun kleurenpracht. Als je vaste planten in de pot zet, plant ze dan uit in de tuin wanneer ze afsterven. Dan heb je rond deze tijd volgend jaar weer bloemen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Bloemen afknippen

Planten terugknippen

Het is belangrijk om de verwelkte bloemen van rozen, dahlia’s en andere zomerbloeiers weg te blijven snoeien (koppen). Doe dat net zo lang tot er geen nieuwe knoppen meer ontstaan. Hetzelfde doe je met eenjarige perkplanten, zodat ze geen zaad kunnen produceren. Ze blijven dan gewoon doorbloeien tot in de herfst.

3. Tuin in augustus: bloembakken

tuin in augustus

Besteed extra aandacht aan je bloembakken, omdat die nu helemaal vol zitten met wortels. De planten hebben daardoor nóg meer voeding en water nodig. Ook zul je ze nog beter moeten koppen. Wees meedogenloos met planten die hun beste tijd hebben gehad, zeker als ze uitgedroogd zijn geweest. Verwijder ze uit de bakken en vervang ze door verse fuchsia’s, pelargoniums of herfstviooltjes.

4. Planten terugknippen

tuin in augustus

Knip planten zoals Zeeuws knoopje (Astrantia), longkruid (Pulmonaria), slap hangende vaste geraniums en bonte Brunnera terug. Daarmee verwijder je blad met meeldauw of dunne nieuwe scheuten, en moedig je de aanmaak van nieuw blad aan. Misschien verschijnen er zelfs nog wat nieuwe bloemen … Geef na het terugknippen vloeibare voeding en water.

5. Laatbloeiende (vaste) planten

tuin in augustus

In elk seizoen vallen er wel ergens in je tuin gaten. In augustus zijn dat de plekken waar de vroege zomerbollen of oosterse klaprozen uitgebloeid zijn. Zet op deze plekken strategisch geplaatste potten met planten zoals lelies, dahlia’s, staande fuchsia’s of hoge laatbloeiende vaste planten.

Meer tuin in augustus

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu