Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

Sneeuw in de tuin? Dit moet je doen!

Winterakoniet (Eranthis hyemalis) in de sneeuw. Foto: Govert de Jong

Nu we midden in de winter zitten kan het zomaar gebeuren dat je wakker wordt met een laag sneeuw in de tuin. Een prachtig en magisch aangezicht! Sneeuw heeft meerdere effecten op je tuin en het hoeft echt geen kwaad te kunnen.

Lees verder onder de advertentie

Sneeuw? Lekker laten liggen

Tuin met sneeuw
Foto: Govert de Jong

Vergeet niet dat sneeuw gewoon een onderdeel is van de natuur en dat veel planten hier prima op gebouwd zijn, vooral de inheemse planten. Het kan dus in veel gevallen helemaal geen kwaad dat de planten bedolven zijn: bovenste delen zijn al afgestorven óf de plant maakt een soort ‘antivries’ aan van suikerstoffen, wat voorkomt dat de plant zelf bevriest. Dit zie je vooral bij bomen en heesters, maar ook bij andere planten.

Zeker als je de borders hebt voorzien van een laag mulch van eerder gevallen bladeren, is de bodem nu extra geïsoleerd en wordt warmte beter vastgehouden. Dit beschermt de ondergrondse plantdelen en ook bodemdieren en insecten zijn zo beter beschermt tegen winterse kou.

Zolang je de sneeuw niet betreedt, blijft dit effect in stand. Als de sneeuw samengeperst wordt, kan er bijvoorbeeld geen gasuitwisseling meer plaatsvinden en dat is niet goed voor de planten.

Ontvang wekelijks praktische tuintips

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bescherm waar nodig

valkuilen van te vroeg zaaien

Niet alle planten die in de tuin staan kunnen goed tegen winterse omstandigheden en het is in het geval van sneeuw wel belangrijk dat je deze beschermt. Vaak doe je dit al van te voren, maar mocht je verrast worden door sneeuw, dan kun je gelijk aan de slag.

Zorg dat je de bladeren en takken vrijmaakt van sneeuw met een zachte borstel en daarna vorstbescherming aanbrengt. Heb je potten staan? Dan kun je deze ook, als je de mogelijkheid hebt, opbergen in een kas of schuur totdat de omstandigheden verbeteren.

Sneeuw is zwaar, dus let op

Veeg sneeuw van struiken af.
Veeg sneeuw van struiken af met een bezem.

Sneeuw bestaat natuurlijk uit water en hoewel het licht lijkt, kan een dik pak sneeuw toch gauw een aardig gewicht aannemen. Dit kan een probleem vormen voor met name groenblijvende struiken en groenblijvende bomen, zoals buxus, coniferen en andere naaldbomen. Doordat deze hun bladeren behouden, kan sneeuw zich gemakkelijk opstapelen. Wordt het te zwaar? Dan kunnen takken scheuren of helemaal afbreken. Veeg daarom de sneeuw van de takken als de laag de dik wordt en bescherm zo je plant.

Het is ook een optie om ver uitstekende takken te snoeien en daardoor de eventuele druk van sneeuw te verminderen. Zorg dat je daarvoor goed onderhouden tuingereedschap gebruikt.

In het januari-nummer van Gardeners’ World magazine staat op pagina 104 nog meer tips over sneeuw, naast tal van andere praktische tuintips!

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.