Een limoenboom opkronen doe je zo met dit stappenplan

Verwijder beschadigde takken bij het boom opkronen

De winterrust is de perfecte tijd om sommige van je geliefde planten te snoeien. Specifiek is het een goede tijd om limoenbomen op te kronen en wat van hun onderste takken weg te halen. Aangezien deze bomen nu geen bladeren hebben, zie je de structuur van hun takken beter en bepaal je makkelijker welke gedeelten je wilt snoeien. Met dit stappenplan kun je zelf een limoenboom opkronen en bereid je hem voor op het nieuwe groeiseizoen.

Lees verder na de advertentie

Wat is opkronen?

Een limoenboom opkronen zorgt voor een mooie vorm van je boom later in het jaar

Een limoenboom opkronen, wat is dat precies? Opkronen is het proces waarbij je de onderste takken van een boom weghaalt. Je zorgt er als het ware voor dat de kroon van je boom hoger begint. Opkronen heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Je kunt gemakkelijker langs en onder een boom door lopen, zeker als je takken weghaalt die zich anders over het looppad uitstrekken.
  • Je kijkt gemakkelijker onder de takken door en kunt zo genieten van een uitzicht.
  • Er valt meer zon rond de basis van de boom, zodat planten daar meer licht krijgen.
  • Bomen met meerdere stammen zien er geweldig uit met wat meer open ruimte onder hun bladerdak, omdat de stamvorm zo meer opvalt.

Als je deze bladverliezende bomen snoeit wanneer ze geen blad hebben, is het makkelijker om de structuur van de takken te zien en te kiezen welke takken je weg wilt en kunt halen.

Tip! Opkronen is ook belangrijk voor bomen met een treurvorm, waarbij het verwijderen van de onderste takken ervoor zorgt dat er genoeg ruimte is voor de trapsgewijze takken.

Een limoenboom opkronen: wat heb je nodig?

Kies het juiste gereedschap voor de tak die je wilt snoeien

Lees verder na de advertentie

Mogelijk heb je een combinatie van gereedschap nodig, afhankelijk van de dikte van de takken die je wilt snoeien. Handig om bij de hand te hebben zijn:

  • Een snoeizaag voor dikke takken
  • Een takkenschaar om bij het midden van een boom te komen
  • Een snoeischaar voor dunne takken en scheuten

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Stappenplan: een limoenboom opkronen

Als je het gereedschap verzameld hebt, hoef je alleen nog de stappen in dit stappenplan te volgen om zo jouw boom voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen. In het voorbeeld zie je een limoenboom, maar deze manier van een limoenboom opkronen werkt ook goed voor bijvoorbeeld lijsterbes, appel, berk en wilg. Kijk altijd na in welke tijd je jouw boom het beste kunt opkronen.

Stap 1: Bepaal welke takken je gaat snoeien

Kies eerst welke takken je wilt snoeien bij het limoenboom opkronen

Kijk eerst naar de vorm van de boom en beslis hoe hoog op de stam je wilt dat de takken beginnen. Heeft de boom veel takken? Ga dan na welke je het beste kunt verwijderen om de vorm, veiligheid en toegang onder de boom te verbeteren.

Stap 2: Bepaal waar en hoe je snoeit

Maak de kroon van je boom hoger door de onderste takken te snoeien

Als je weet welke takken je wilt snoeien, is het tijd om te bepalen waar je begint met je limoenboom opkronen. Kies steeds het juiste gereedschap voor de dikte van de tak en beoordeel ook de lengte en het gewicht van de tak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een tak eerst moet ondersteunen of inkorten om een makkelijke, schone snede te maken.

Tip! Je kunt een tak ook prima in gedeelten snoeien, zeker als het een zwaardere tak is.

Stap 3: Snoei de gekozen takken

Een limoenboom opkronen zorgt voor een mooie vorm van je boom later in het jaar

Tijd om te snoeien! Maak de snede steeds dicht bij de stam van de boom, maar er niet vlak tegenaan. Laat als het ware een kleine ‘kraag’ over bij de basis.

Stap 4: Snoei zieke, dode of beschadigde takken en twijgen

Verwijder beschadigde takken bij het limoenboom opkronen

Als je de gekozen takken hebt gesnoeid, is het goed om te controleren hoe de rest van de boom erbij staat. Zie je takken of twijgen die ziek, dood of beschadigd zijn? Snoei die dan ook weg. Stap tussendoor af en toe naar achteren om te zien of de vorm van de boom in balans blijft. Gebruik een takkenschaar of snoeischaar voor deze kleinere takken.

Duurzame bespaartip: houtstekken maken na het limoenboom opkronen

Maak houtstekken van afgeknipte takken

Gebruik de takken en twijgen die je hebt verwijderd als houtstekken. Op die manier vermeerder je gemakkelijk je favoriete bomen. Zo ga je te werk:

  1. Snijd de stengels tot 30 cm lang. Zorg er bij de onderkant van je stek voor dat je deze net onder een knop afsnijdt en bij de bovenkant net boven een knop.
  2. Steek de stek verticaal in de grond en laat daarbij alleen 1/3 van het bovenste gedeelte uit de grond steken.

Tegen de lente zou je stek moeten wortelen, maar verplaats hem niet tot de volgende herfst. Verder is het goed om te weten dat het een paar jaar duurt voor je stek een ‘boomachtige’ grootte bereikt. Het voordeel is wel dat stekken op deze manier niets kost en over het algemeen zorgt voor sterke bomen.

Lees meer over bomen kweken en verzorgen

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu