Rabarber forceren: wat is het en hoe werkt het?
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Rabarber forceren zorgt ervoor dat de planten al vroeg smakelijke stengels produceren. Maar wat is het eigenlijk? En hoe werkt het?
Lees verder onder de advertentie
Rabarber forceren, ook wel bekend als rabarber voortrekken, houdt in dat je een emmer of een zogeheten trekpot over de rabarberkronen zet. Zo kan er geen licht bij de plant komen, waardoor die lange stengels gaat aanmaken die op zoek zijn naar licht. Het is een methode die al eeuwenlang gebruikt wordt om deze ‘vergeten groente’ al vroeg te laten groeien.

De bleke stengels die door het rabarber forceren ontstaan, kun je tussen april en de langste dag (21 juni) oogsten om te koken wanneer ze 20-30 cm lang zijn. Rabarber is een ontzettend nuttig gewas in een periode dat er weinig andere oogst uit de moestuin komt. Van de stengels maak je bijvoorbeeld deze heerlijke rabarber compote.
Zodra je ziet dat het blad weer begint te groeien, kun je aan de slag. Dat is meestal ergens tussen eind januari en begin februari. Forceer echter alleen de stengels van volwassen rabarberplanten. Jonge planten hebben vaak nog niet voldoende energiereserves opgebouwd om vroege stengels te produceren. Voortrekken zou dan ten koste gaan van de groei van de plant.
Zorg ervoor dat je meer dan één rabarberplant hebt om van te oogsten, want je kunt het beste de plant een jaartje rust geven na het oogsten. Zo werkt het voortrekken van rabarber:

Ruim de grond rondom de rabarberkroon op door oud blad en onkruid weg te halen. Voeg dan een mulchlaag toe van goed verteerde stalmest of compost. Rabarber houdt namelijk van veel voedsel en water.

Gebruik een grote emmer of trekpot om de kroon van de rabarber plant te bedekken. Maak eventuele gaatjes dicht om het licht buiten te houden. Wordt er een erg koude periode verwacht, isoleer de buitenkant van de pot dan met een dikke laag stro.
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

De geforceerde stengels zijn ongeveer acht weken nadat je de plant hebt bedekt klaar. Voor het oogsten gebruik je geen mes, maar draai je de stengels een kwartslag om ze van de kroon te breken. Verwijder tot slot het giftige blad voor je de rabarber eet.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.