Gipskruid (Gypsophila): zaaien, planten, verzorging en meer
Je kent deze luchtige bloem vast wel uit boeketten: gipskruid of Gypsophila. Dit is een eenjarige, winterharde vaste plant of alpiene plant, afhankelijk van de soort die je voor je hebt. In de zomer maakt hij in tinten van wit tot lichtroze kleine, knoopachtige bloemetjes aan op draadachtige stelen. Lees hier hoe je zelf gipskruid kunt zaaien, planten en verzorgen.
Kenmerken:
Gipskruid (Gysophila): die plant met kleine, witte bloemetjes
Gipskruid is een populaire bloem uit de anjerfamilie, de Caryophyllaceae. Gipskruid wordt vaak gebruikt in boeketten, omdat hij goed combineert met bijna elke bloem en boeketten op een luchtige manier opvult. Door de luchtige, lichte bloemen is het ook specifiek in bruidsboeketten een favoriet.
In een border doen deze bloemen hetzelfde als in een boeket: het is een zogenoemde weefbloem, die op een luchtige manier ruimtes tussen planten opvult en ze met elkaar verbindt. Een ander voorbeeld van een weefbloem is bijvoorbeeld ijzherhard (Verbena bonariensis). Gipskruid is ideaal voor cottagetuinen, grindtuinen, sierlijke pluktuinen en tuinen met lichtgekleurde bloemen.
Tip! Je kent gipskruid misschien ook wel onder zijn Engelse naam, ‘baby’s breath’.
Alpiene en dwergsoorten gipskruid
Behalve de eenjarige soorten met hoge stelen vol bloemen bestaan er ook alpiene soorten gipskruid en dwergsoorten, zoals Gypsofila cerastioides (zie foto hierboven). Laag groeiende soorten zijn onder andere geschikt voor rotstuinen, bakken met alpiene soorten en als mooie afronding van borders.
Hoe kun je het beste gipskruid planten?
Gipskruid heeft twee dingen nodig: een zonnige standplaats en grond die goed water doorlaat. Heb je zwaardere grond in je tuin of houdt de grond veel vocht vast? Voeg dan bij het planten veel grit toe of kies bijvoorbeeld voor potten, bakken of verhoogde bedden. Gysophila heeft een voorkeur voor licht alkalische grond (zoals kalkrijke grond), maar zal het vaak ook goed doen in een neutrale bodem. Vermijd zure grond met deze plant.
Locatie
Positie in border
Standplaats
Winterhard?
Grondsoort
Stappenplan gipskruid planten
Gipskruid planten is eenvoudiger dan je denkt. Volg simpelweg deze stappen:
- Graaf een plantgat dat even diep is als de pot van je plant.
- Voeg wat turfvrije potgrond en grit toe als je grond te zwaar is.
- Plant je gipskruid en druk de aarde wat aan.
- Geef je plant goed water.
Meer handige tuintips in je mail?
Iedere week dit soort inspiratie, handige (pluk)tuintips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Gipskruid zaaien
Zaai de zaden van eenjarig gipskruid in april of september direct op de plek waar je wilt dat ze later bloeien. Gipskruid kan er namelijk niet goed tegen als de wortels verstoord worden. Als je ze deze plant wil kweken als plukbloem, zaai dan in verschillende rondes. Zaai bijvoorbeeld elke paar weken van april tot juni.
Gipskruid vermeerderen: stekken en delen
Je kunt vaste variëteiten van Gypsophila ook vermeerderen door stekken te nemen. In dit geval gaat het om stengelstekken, namelijk nieuwe groei die je zo dicht mogelijk bij de wortel afsnijdt. Je kunt meer lezen over verschillende manieren van stekken in onze gids over stekken. Alpiene soorten kun je in maart delen en op die manier vermeerderen.
Gipskruid oogsten en drogen
Zorg ervoor dat je bloemen voldoende zonlicht en ruimte krijgen om te groeien en zich uit te breiden. Wanneer je gaat oogsten is het goed om te weten dat je met vijf stelen al een prachtig boeket kan maken voor op vaas. Gebruik altijd een schone schaar of snoeischaar en zet de bloemen in schoon water voor de beste resultaten.
Na het oogsten kun je er ook voor kiezen om je gipskruid te drogen. Hang ze ondersteboven op een droge, donkere plek met goede ventilatie of gebruik een bloemenpers als je de bloemen wilt gebruiken als decoratie op papier. Kijk ook in dit artikel voor meer manieren van bloemen drogen.
Gipskruid verzorgen
Door je gipskruid goed te verzorgen, geniet je het langste van je mooie bloemen. Ondersteun hogere planten als ze op plekken met veel wind staan. Gebruik takken of twijgen voor een natuurlijke uitstraling, maar ook bamboestokken of metalen steunen werken hiervoor. Geef de planten elke paar weken voeding met een algemene vloeibare meststof.
Snoei bloemstelen na de bloei terug, zodat je kans hebt op een tweede bloei in de late herfst. Vermijd verder het verstoren van vaste planten wanneer ze geworteld zijn, want hier kunnen ze slecht tegen.
Is gipskruid giftig?
Gipskruid is voor mensen niet erg giftig, maar het sap van de plant kan wel zorgen voor huidirritatie bij aanraking. Voor katten en honden is gipskruid wel licht giftig. Bij het opeten van de plant kunnen deze dieren last krijgen van hun maag, dus bij twijfel houd je deze plant het beste buiten bereik van een knaag-graag huisdier.
Problemen oplossen bij gipskruid
Over het algemeen heeft Gysophila weinig last van plagen of ziektes. Het grootste probleem dat je kunt tegenkomen bij gipskruid is dat wortel- of stengelrot door een te vochtige standplaats. Vooral in de winter kan dit een probleem zijn, want gipskruid houdt niet van koude, natte grond. Voeg daarom bij het planten veel grit toe om de afwatering te verbeteren en zo rot te voorkomen.
Soorten gipskruid
Er zijn veel prachtige soorten gipskruid om uit te kiezen. Dit zijn 6 populaire variëteiten:
Gypsophila paniculata ‘Snowflake’
Een bloem met massa’s sneeuwwitte bloemen op sterke stelen die bloeien in de vroege zomer. Deze vaste plant is perfect voor boeketten, droogbloemstukken en het opvullen van gaten in de border.
- Hoogte x Breedte: 90 cm x 40 cm
Gypsophila paniculata ‘Bristol Fairy’
Deze vaste plant met dubbele witte bloemen is ook erg geschikt voor het opvullen van gaten in de border en als plukbloem of droogbloem.
- Hoogte x Breedte: 1,2 m x 1,2 m
Gypsophila ‘Rosenscheier’
Een compacte, vaste plant met witte bloemen die verkleuren naar roze naarmate ze ouder worden.
- Hoogte x Breedte: 50 cm x 40 cm
Gypsophila elegans ‘Covent Garden’
Een mooie, witte eenjarige variëteit van gipskruid die uitstekend geschikt is als snijbloem.
- Hoogte x Breedte: 45 cm x 45 cm
Gypsophila cerastioides
Deze half-wintergroene alpiene dwergsoort heeft een kruipende groeiwijze. Groengrijze, harige bladeren vormen een contrast met massa’s kleine, trompetvormige witte bloemen in de lente en zomer. Ook is hij geliefd bij bestuivers!
- Hoogte x Breedte: 5 cm x 15 cm
Gypsophila repens ‘Rosea’
Een mooie, kruipende variëteit met roze bloemen. Ideaal voor rotstuinen of om in stenen muren te planten.
- Hoogte x Breedte: 10 cm x 45 cm