Wist jij dit al? 10 interessante weetjes over rozen kweken

Helga Kluiter
|
09/11/2023
Rosa ‘Mildred Scheel’

Hoeveel andere prachtige soorten planten er ook zijn, rozen kweken blijft onverminderd populair. Misschien is dat omdat de roos in zo veel verschillende vormen, afmetingen, kleuren en geuren beschikbaar is. Maar wat maakt rozen nog meer zo onweerstaanbaar?

Lees verder na de advertentie

10 weetjes over rozen kweken

Wist je dat rozen mogelijk behoren tot de oudste bloeiende planten op aarde? Hier zijn nog 10 interessante weetjes over rozen kweken:

1. Rozengeur is niet voor ons

rozen kweken voor bijen
Foto: Nicky/Pixabay

Rozen mogen dan wel bekend staan om hun heerlijke geuren, maar die produceren ze niet voor ons plezier. De geur van rozen is namelijk bedoeld om bestuivende insecten te lokken. Rozen kweken wordt lang niet altijd gedaan om hun geur, maar om andere interessante eigenschappen. Daarom ruikt niet elke roos even sterk.

2. Rozen snoeien in de zomer is soms nodig

roos wilde scheut verwijderen
met dank aan Royal Botanic Gardens Kew

Lees verder na de advertentie

Wees niet bang om rozen midden in het groeiseizoen terug te knippen als de vorm van je plant wordt verpest. Rozen hebben nogal eens de neiging om willekeurig een lange scheut omhoog te sturen die veel langer wordt dan wat bij jouw roos past. Dit zijn wilde scheuten en je kunt ze beter afknippen, want ze kosten de plant energie.

3. Rozen stekken is makkelijk

winterstekken nemen

Kwekers gebruiken vaak oculeren als methode om rozen te vermeerderen, maar zij zijn dan ook ervaren in het toepassen van deze techniek. Voor de gemiddelde tuinier is rozen stekken echter een veel eenvoudigere manier om meer planten te maken. Dat kan op verschillende momenten in het jaar, dus kies jouw moment en ga dan aan de slag!

4. Rozen kunnen héél oud worden

De oudst bekende roos ter wereld groeit in het Duitse Hildesheim. Hij wordt ook wel de Duizendjarige Roos genoemd, maar zo oud is hij nou ook weer niet – al is zijn geschatte leeftijd van ongeveer 700 jaar ook zeer respectabel. Het betreft hier bovendien geen doorgekweekte roos (dat deed men destijds nog niet), maar een wilde hondsroos (Rosa canina).

5. Rozen zijn perfecte plantpartners

Rozen in potten
Rosa ‘Suffolk’ met Clematis ‘Burma Star’ en klimop

Hoewel ze vaak in blokken in parken en gemeentelijk groen worden aangeplant, zijn rozen erg sociale planten. Ze mengen zich graag tussen planten van andere komaf. Kijk vooral naar de groeiomstandigheden waarin je roos gedijt om de perfecte partner te vinden. Op kleigrond in de volle zon zijn goede partners bijvoorbeeld de muurbloem Erysimum ‘Bowles’s Mauve’, clematis (foto), siergrassen zoals Mexicaans vedergras (Stipa tenuissima), rudbeckia’s en winterharde geraniums.

6. Er bestaan geen blauwe rozen

De heilige graal onder sommige kwekers is de blauwe roos. Tot nu toe zijn kwekers er niet in geslaagd om deze kleur te kweken, al zijn er een paar aardige pogingen gedaan. Rosa ‘Rhapsody in Blue’ is bijvoorbeeld een donker magenta roos met geurende, semi-dubbele bloemen. Rosa ‘Blue for You’ heeft een soortgelijke kleur en bloeit uitbundig. En voor massa’s bloemen is er de rambler ‘Veilchenblau’. Maar echt blauw? Dat zijn ze allemaal niet.

7. Message in a bottel

de tuin in december

Rozen produceren allemaal rozenbottels – mits je althans wat bloemen laat zitten om op natuurlijke wijze te verwelken. Je kunt van de bottels allerlei lekkers maken, zoals rozenbottelsiroop of rozenbotteljam. En de takken met bottels kun je ook goed verwerken in decoraties zoals kerstkransen. Maar laat vooral ook wat bottels hangen voor de vogels, want die vinden het (zeker na de eerste vorst) ook een heerlijke snack.

8. Rozenhapje

In principe is elke roos eetbaar. De rozenblaadjes zijn bijvoorbeeld een lekkere toevoeging aan jam en ze worden in diverse Aziatische keukens ook als smaakmaker gebruikt. En rozenbottels staan bekend als vitamine C-bommetjes. Maar let wel op wat de bron is van je rozensnack, want planten die zijn bespoten met gif kun je beter niet voor consumptie gebruiken. Het is wat ons betreft ook een goede reden om te kiezen voor een biologisch gekweekte roos.

9. De kleur van de roos heeft betekenis

Rosa ‘Mildred Scheel’
Rosa ‘Mildred Scheel’

Sommige mensen zijn gevoelig voor symboliek, dus als je rozen voor speciale gelegenheden wilt gebruiken, kan het soms handig zijn om daarop te letten. Wit symboliseert bijvoorbeeld onschuld. Wil je je dankbaarheid tonen, dan zit je goed met roze, en voor warmte en vriendschap is geel een goede keuze. Oranje staat voor vreugde en plezier. Met rood moet je oppassen. Aan de ene kant zijn ze een uiting van liefde en passie (hoe kan het ook anders?), maar donkerrode rozen vind je regelmatig terug in rouwboeketten als teken van verdriet.

10. Rozen kopen in de winter is goedkoper

rozen kweken met kale wortels

Het goedkoopste moment om rozen te kopen is in de winter, namelijk als planten met kale wortels. Deze planten worden rechtstreeks gerooid uit de vollegrond in plaats van opgekweekt in potten. Je kunt ze meteen na aankoop uitplanten, zodat ze in het voorjaar direct kunnen beginnen met groeien en bloeien.

Meer over rozen kweken

Meer lezen over:
Inspiratie Rozen
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu