Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 12?
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in maart: week 12
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Ga je voor het eerst weer gras maaien, laat het maaisel dan drogen, knip het eventueel nog wat kleiner en leg het in een droog hoekje van de tuin. Wellicht dat je zo een hommelkoningin aanmoedigt om daar een kolonie te stichten. En ook hazelwormen komen hier mogelijk opwarmen.
Kamer- en kasplanten
- Zaai een selectie kleurrijke eenjarige klimplanten, zoals Spaanse vlag (Ipomoea lobata, foto) en Suzanne-met-de-mooie-ogen (Thunbergia alata). Na de laatste vorst zijn ze dan klaar om uit te planten.
- Heb je nog isolatiemateriaal tegen de beglazing van je kas zitten? Haal dat dan weg om meer licht binnen te laten, zodat de planten in de kas beter zullen groeien.
Kweken
- Neem stekken van de uitlopers van dahliaknollen die je op een warme plek hebt voorgetrokken om meer nieuwe planten te maken die deze zomer zullen bloeien.
- Kop narcissen door de verwelkte bloemen net onder de bolling van het bloemhoofd af te knippen. Ze zullen volgend jaar beter presteren. Het loof helpt de bollen hun energievoorraad aan te vullen, dus laat dat zitten tot het afsterft.
Moestuin
- Zaai pastinaken zodra de grond begint op te warmen. Dit proces kun je een handje helpen door wat zwart (landbouw)plastic over de grond te leggen. Pastinaken ontkiemen langzaam en hebben een lang groeiseizoen nodig.
- Voed koolsoorten en andere kruisbloemigen met een stikstofrijke voeding, zoals kippenmestkorrels. Koolgewassen vragen namelijk veel stikstof om goed te groeien.
Snoeien
- Maai het gazon zodra het weer begint te groeien en trim dan ook meteen de randen om te voorkomen dat het gras verder je borders in groeit. Stel het maaien echter uit tot zes weken na de bloei als er verwilderingsbollen in je gazon bloeien.
- Knip struiken met groot, decoratief blad zoals de trompetboom (Catalpa) en pruikenboom (Cotinus) of kleurrijke wintertakken (kornoelje) sterk terug, zodat ze binnenkort weer sterk kunnen uitlopen.
Tuinklussen
- Maai groenbemesters die de winter hebben overleefd en werk de resten door de grond om je groentebedden klaar te maken voor het zaaien.
- Ruim je borders op en haal eventueel onkruid (zowel gevestigde planten als net ontkiemende zaden( weg. Mulch de grond daarna dik met een laag compost.