Checklist voor de tuin: week #39

Helga Kluiter
|
26/09/2022
tuin in week 39: inheemse zaaiweek

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in september: week 39?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in september: week 39

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

tuin in week 39: inheemse zaaiweek
  • Inheemse planten zijn goed voor de natuur en de biodiversiteit. Zaai daarom deze week, van 26 september t/m 2 oktober, samen met ons inheemse zaadjes tijdens de eerste Inheemse Zaaiweek! Abonnees van Gardeners’ World ontvingen inheemse zaadjes bij het oktobernummer, maar meedoen kan natuurlijk ook met je eigen inheemse zaadjes.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

kamerplanten water geven
  • Geef kamerplanten minder vaak water nu de hoeveelheid licht hard begint af te nemen.
  • Profiteer van warme, droge dagen om de kas op te ruimen en schoon te maken. Het is handig om dit te doen wanneer je planten en gereedschap een paar uur buiten kunt zetten. Draag een mondkapje als het stoffig is.

Kweken

gladiolen overwinteren
  • Haal de knollen van uitgebloeide gladiolen uit de grond en bewaar ze ’s winters in een vorstvrije schuur of garage.
  • Houd het zomerperkgoed in potten en hangmanden nog in bloei tot aan de eerste vorst door ze regelmatig te koppen en te voeden. Geef ook af en toe water als ze onder een afdak staan.

Moestuin

appels plukken
  • Pluk je eerste appels zodra ze rijp zijn, voordat de wind de kans krijgt om ze van de bomen te blazen. Bewaar de onbeschadigde vruchten op een koele, donkere plek. Verwerk appels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld tot appelmoes of appelsap.
  • Verplant kruiden zoals bieslook en peterselie naar potten en zet ze op een zonnige vensterbank, zodat je ook in de winter ervan kunt oogsten.
  • Heb je een kool geoogst (zoals rode of witte kool), laat de stronk dan staan en kerf we een X in. Er groeien dan over enkele weken tot wel vier nieuwe minikooltjes aan.

Snoeien

de tuin in week 39: zomerframbozen snoeien
  • Snoei alle stokken van zomerframbozen die vrucht hebben gedragen na de oogst terug tot de grond en bind nieuwe stokken – voor de oogst van volgend jaar – aan een steun vast.
  • Herfstframbozen dragen waarschijnlijk nog steeds vruchten en wat laatste bloemen. Wacht met het snoeien van deze frambozen en snoei in het rustseizoen alles takken tot de grond terug.

Tuinklussen

boomband bevestigen
  • Controleer of alle boombanden om je jonge bomen nog goed zitten: niet te strak en niet te los. Zo voorkom je dat de banden in de stam gaan groeien óf je boom te weinig steun heeft bij een stevige herfstbries.
  • De nachten worden al behoorlijk frisser. Zet daarom je vorstgevoelige planten in potten in een koele kas of serre, of op een andere beschutte plek.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu