Checklist voor de tuin: week #27

Helga Kluiter
|
04/07/2022
de tuin in juli week 27: appels uitdunnen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 27?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juli: week 27

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

padden en kikkers
  • Plant laagblijvende planten langs de randen van je natuurvijver, zodat jonge kikkers veilige schuilplekken hebben. Lang gras werkt ook.
  • Zaai inheemse, tweejarige planten waar bijen van houden, zoals judaspenning, kaardebollen en vingerhoedskruid. In het najaar kun je ze uitplanten, zodat ze volgend jaar zullen bloeien.

Wekelijks handige checklists in je mail

Iedere week tips over wat je nu in de tuin kunt doen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

stoffige planten
  • Neem grootbladige kamerplanten mee naar buiten en sproei ze flink af om al het verzamelde stof weg te spoelen.
  • Open de deuren en ramen van je kas elke dag om te zorgen voor voldoende ventilatie, zodat schimmels geen kans krijgen.

Kweken

de tuin in juli week 27: stokroos met roest
  • Kom je roest tegen op je stokrozen (Alcea, foto), knip het aangetaste blad dan meteen weg. Doe die bij het groenafval in de kliko; gooi ze niet op je composthoop.
  • Geef dahlia’s een vloeibare plantenvoeding, blijf ze voldoende water geven en bind de scheuten aan stevige staken tijdens de groei om de stengels te steunen.

Moestuin

de tuin in juli week 27: appels uitdunnen
  • Hangen er enorme hoeveelheden appels, peren of pruimen aan je bomen, dun ze dan uit. Haal alle misvormde, beschadigde of ondermaatse vruchten weg. Zo gaat alle energie naar de overgebleven vruchten.
  • Knip de tuinbonen na de oogst terug tot de grond, maar laat de wortels in de grond zitten. Zo kan het stikstof uit de plant in de grond opgenomen worden tijdens het verteren. Daarna kun je er gewassen planten die houden van veel stikstof, zoals kolen.

Snoeien

lavendelhaag planten
  • Knip lavendel om te drogen. Kies stengels met pas geopende bloemen voor de sterkste geur en hang ze op een koele, donkere plaats.
  • Snoei deze maand coniferen en andere heggen, zoals taxus. Maar controleer altijd eerst of er geen vogelnesten in zitten! Stel het snoeien anders uit.

Tuinklussen

Larven van de taxuskever
  • Als je planten in potten ogenschijnlijk zonder reden lijken te verwelken, controleer dan of ze last hebben van de taxuskever. Haal de planten uit hun potten en zoek tussen de wortels naar roomwitte C-vormige larven. Pluk ze weg en behandel de grond eventueel met aaltjes.
  • De zomer heeft regelmatig verrassingen in petto. Zorg dus dat hoge planten en klimplanten altijd goed vastzitten aan een steun, zodat ze bij plotse buien met veel wind niet omknakken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu