Checklist voor de tuin: week #26

Helga Kluiter
|
27/06/2022
bieslook afknippen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 26?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juni: week 26

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in juni week 26: huiszwaluwen helpen
  • In droge zomers is het voor huiszwaluwen, die hun nesten maken met behulp van modder, lastig om hun nesten te bouwen en repareren. Zet een schoteltje modder (simpelweg wat grond vermengd met water) in je tuin, zodat je ze een handje kunt helpen. Vul de voorraad regelmatig aan tijdens droogte.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

de tuin in juni week 26: tomaten voeden
  • Voed bloeiende planten en groenten die vruchten dragen wekelijks een kaliumrijke voeding, bijvoorbeeld vloeibare tomatenvoeding, om ze beter te laten groeien en bloeien.
  • Zorg tijdens deze lange dagen voor voldoende schaduw en ventilatie in de kas (extra belangrijk op warme dagen) om het klimaat voor je planten zo optimaal mogelijk te houden.

Kweken

Lathyrus bloemen plukken
  • Begin met het plukken van Lathyrus zodra ze bloeien. Hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe bloemen er zullen worden aangemaakt. Laat de plant geen zaad produceren, want dan stopt hij met bloeien.
  • Neem bladstekken van kamerplanten, zoals begonia’s, Kaapse viooltjes (Saintpaulia) en spiraalvrucht of Kaapse primula’s (Streptocarpus).

Moestuin

de tuin in juni week 26: bieslook afknippen
  • Verjong bieslook door de stengels tot de grond terug te knippen. In slechts een paar weken zijn de stengels weer aangegroeid en klaar om te oogsten.
  • Geniet van je laatste aspergeoogst van dit seizoen. Laat vervolgens de varenachtige topgroei gewoon aangroeien tijdens de zomer.

Snoeien

Niet snoeien in maart: Boerenjasmijn
  • Snoei struiken die eind voorjaar of begin zomer bloeien na de bloei, zoals boerenjasmijn (Philadelphus, foto) en bruidsbloem (Deutzia). Dun de oudere takken hierbij uit.
  • Snoei snelgroeiende heggen, zoals liguster, elke zes weken gedurende de zomer terug, maar controleer voor het snoeien altijd of er geen vogelnesten in zitten. Stel in dat geval de snoei uit.

Tuinklussen

akkerwinde verwijderen
  • Graaf vaste onkruiden zoals kweek en akkerwinde (foto) uit zodra je ze ziet, want die zijn in staat om snel je tuin over te nemen en andere planten te verdringen.
  • Controleer je planten regelmatig op witte, poederachtige meeldauw. Is de aantasting niet al te erg, bestrijd het dan met een spray van 2 delen melk op 3 delen water. Helpt dit niet afdoende, knip dan aangetaste delen van de planten weg of verwijder in erge gevallen de hele plant.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu