Checklist voor de tuin: week #25

Helga Kluiter
|
20/06/2022
tomaten dieven

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 25?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juni: week 25

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in juni week 25: madeliefjes
 • Laat wanneer je het gazon maait een stukje met rust om ‘onkruid’ zoals madeliefjes, klaver en paardenbloemen te laten bloeien. Deze wilde bloemen zijn een makkelijke bron van nectar en stuifmeel voor bestuivende insecten. Laat je het gras lang genoeg groeien, dan heb je zelfs kans dat meerdere soorten vlinders en motten zich er voort zullen planten..

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

De tuin in juni week 25: tomaten dieven
 • Dief regelmatig je stamtomaten. Dat houdt in dat je de scheutjes die ontstaan in de oksels tussen de hoofdstam en zijtakken verwijdert. De dieven ‘stelen’ namelijk energie die je liever naar de ontwikkeling van vruchten wilt leiden.
 • Geef bij warmer weer planten in de kas dagelijks water, bij voorkeur in de ochtend en avond. Voorkom dat je het blad nat maakt om schimmels geen kans te geven.

Kweken

zomerbollen planten: lelies
 • Heb je nog gaten in de border over, zet er dan potten neer met hoge zomerbloeiende bloembollen om meteen voor veel kleur te zorgen. Een goede keuze zijn bijvoorbeeld heerlijk geurende lelies (foto).
 • Blijf zomerperkgoed uitplanten in potten en borders. Geef ze regelmatig water zodat ze sneller aanslaan.

Moestuin

mulchen moestuin
 • Mulch de grond rondom hongerige en dorstige gewassen, zoals bonen en courgettes. Er blijft dan meer vocht in de grond zitten rond hun wortels, omdat het door de mulchlaag minder snel verdampt 
 • Vergeet niet om vruchtgewassen regelmatig van voeding te voorzien, waaronder tomaten, courgettes, pepers, paprika’s, pompoenen, courgettes en komkommers. Een vloeibare tomatenvoeding die je tegelijk met het water geeft werkt het beste.

Snoeien

De tuin in juni week 25: bontbladige struik
 • Kom je volledig groene nieuwe aanwas tegen aan bontbladige struiken, knip die scheuten dan meteen tot de grond af.
 • Verwijder de uitgebloeide bloemen van rododendrons door ze voorzichtig uit de struik te draaien.

Tuinklussen

regenton
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van het water in je regentonnen. Het is minder koud dan het water rechtstreeks uit de kraan en het regenwater is bovendien gratis.
 • Spirogyra-algen in de vijver kunnen planten en het overige onderwaterleven verstikken. Deze algen zien eruit als draadachtige, groene watten. Haal ze uit je vijver zodra je ze ziet en blijf dat de hele zomer doen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu