Checklist voor de tuin: week #24

Helga Kluiter
|
13/06/2022
hortensia stekken

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 24?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juni: week 24

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Droogte & warmte

Er komen een paar (extreem) warme dagen aan. Voorkom dat je planten uitdrogen en kijk hoe vaak je ze water moet geven. Lees ook hoe je efficiënt water kunt geven – zodat water minder verdampt en beter bij de wortels van je plant terechtkomt.

Biodiversiteit

Larven van de taxuskever

Lees verder na de advertentie

 • In juni zijn de larven van de taxuskever (foto) weer actief. Als je planten in potten er erg veel last van hebben, behandel ze dan met aaltjes (speciale wormpjes) die geschikt zijn tegen taxuskevers.
 • Omring je vijver met planten die goed zijn voor bestuivende insecten en een schuilplaats bieden aan allerlei dieren. Denk aan slangewortel (Calla palustris) en dotterbloem (Caltha palustris).

Kamer- en kasplanten

kamerplant buiten zetten
 • Zet je kamerplanten gedurende de zomermaanden buiten op een warme, beschutte plek. Zo kunnen ze genieten van de frisse buitenlucht en het extra licht.
 • Geef tomaten in de kas zeer regelmatig water om te voorkomen dat de vruchten later zullen splijten tijdens het rijpen of aangetast worden door neusrot.

Kweken

hortensia stekken
 • Neem zomerstekken van hortensia’s en pelargoniums. Zet de potten met de stekken op een lichte vensterbank of in de kas, zodat ze snel wortels zullen krijgen.
 • Geef je tuin eens een tropische sfeer met niet-winterharde exotische planten zoals bananen, wonderbomen (Ricinus), siernetels (Coleus) canna’s en amarant (Amaranthus). Ze kunnen zowel in (grote) potten als in de border.

Moestuin

Oosterse kruiden kweken
 • Je kunt kruiden in de vollegrond zaaien, maar het is ook leuk om in je keuken op de vensterbank wat potten met kruiden te hebben. Zaai daarom wat zaden in potten, zoals koriander, peterselie en basilicum.
 • Beplant een hangmand met eetbare planten, zoals tomaten en kruiden. De tomaten zullen gewoon gaan hangen als je ze niet aanbindt. Geef de planten wel genoeg water gedurende de zomer.

Snoeien

de tuin in juni week 24: druiven uitdunnen
 • Verwijder iele trossen van druivenstokken die te dicht bij elkaar hangen, plus alle zwakke stengels en scheuten. Je kunt ze terugknippen tot op een hoofdtak.
 • Snoei lentebloeiende struiken, zoals de ranonkelstruik (Kerria japonica), Choisya, dwergkwee (Chaenomeles) en Ribes na de bloei terug.

Tuinklussen

dahlia planten ondersteunen
 • De dahlia’s groeien inmiddels goed. Zet bij hoge soorten met zware bloemen alvast stokken om ze aan te kunnen binden, zodat ze later niet omvallen wanneer ze topzwaar zijn.
 • Zorg dat nieuw aangeplante planten voldoende water krijgen (zeker als ze tegen muren staan) tot ze goed zijn aangeslagen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu