Checklist voor de tuin: week #23

Helga Kluiter
|
06/06/2022
de tuin in juni week 23: fuchsia toppen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 23?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juni: week 23

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Snoeien in april: pas op voor vogelnesten
 • Moet je heggen en struiken nu écht snoeien, controleer dan eerst of er geen vogelnesten in zitten. Het is verboden om vogelnesten te verstoren, dus stel het snoeien desnoods uit als je een nest tegenkomt.
 • Kweek bijenvriendelijke planten, zoals vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) en slangenkruid (Echium vulgare). Die zitten vol met nectar en stuifmeel.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

spint bestrijden
 • Heb je in de kas last van plagen zoals spintmijt of witte vlieg, introduceer dan biologische bestrijders zoals roofmijten en sluipwespen.
 • Als je zomerperkgoed in de kas hebt opgekweekt, dan kan het inmiddels wel definitief naar buiten, maar hard kasplanten wel altijd eerst af om ze aan de omstandigheden buiten te laten wennen.

Kweken

Judaspenning (Lunaria annua)
 • Zaai in juni tweejarige bloemen, zoals vingerhoedskruid (Digitalis purpurea), judaspenning (Lunaria annua, foto), muurbloem (Erysimum cheiri) en damastbloem (Hesperis matronalis). Je kunt ze het beste voorzaaien in zaaibakken en later uitplanten. Zo kun je beter controleren of de zaden goed ontkiemen en de planten verzorgen tot ze klaar zijn voor de vollegrond.
 • Neem stekken van anjers. Kies de niet-bloeiende scheuten als stekmateriaal, want die zullen snel wortel schieten.

Moestuin

de tuin in juni week 23: suikermais uitplanten
 • Plant suikermais uit nadat je ze hebt afgehard. Zet ze echter niet in enkele rijen maar in vierkante blokken (foto). Suikermais wordt namelijk bestoven door de wind, en je hebt door deze manier van planten meer kans op een goede bestuiving.
 • Je kunt lente-uitjes, ondanks de naam, zaaien van maart tot augustus. Als je om de paar weken een portie zaait, kun je de hele zomer tot begin najaar blijven oogsten.
 • Geef bonen en erwten voeding zodra ze beginnen te bloeien.

Snoeien

de tuin in juni week 23: fuchsia toppen
 • Nijp de groeipunten van fuchsia’s en andere perkplanten uit om ervoor te zorgen dat ze struikachtiger groeien, met meer vertakkingen. Zo krijg je je nóg meer bloemen.
 • Snoei de groenblijvende en vroegbloeiende Clematis armandii als hij te groot is geworden.

Tuinklussen

gazon niet maaien: minder water geven
 • Heb je een nieuwe grasmat gelegd, geef ze dan in de eerste maand een paar keer per week water als het niet voldoende regent.
 • Maak ‘grachtjes’ rondom planten die veel water nodig hebben, zodat het water bij het gieten niet wegstroomt van de plant maar de kans krijgt om in de grond te zakken, naar de wortels.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu