Checklist voor de tuin: week #22

Helga Kluiter
|
30/05/2022
ramblers en klimrozen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 22?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juni: week 22

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in juni week 22
  • Vind je jonge vogeltjes in je tuin, laat ze dan met rust! De ouders laten hun kroost vaak tijdelijk achter op een beschut plekje en zullen hen daar voeden. Blijf uit de buurt, zodat de ouders ook terug durven komen. Is het jonge vogeltje nog vrijwel naakt, dan is hij mogelijk wél verstoten door de ouders en heeft hij weinig kans om te overleven.
  • Kop niet zomaar alle verwelkte rozen. Als je er wat laat zitten, komen er later in rozenbottels aan. En dat is prima voedsel in herfst en winter voor vogels en kleine zoogdieren.

Kamer- en kasplanten

de tuin in juni week 22: bonen uitplanten

Lees verder na de advertentie

  • Plant groenten die je in de kas hebt opgekweekt buiten uit, waaronder bonen, tomaten, pompoenen, courgettes en suikermais. Vergeet niet om ze af te harden.
  • Geef kamerplanten vaker water nu de temperaturen en de hoeveelheid licht zijn toegenomen. Pas echter op dat je niet teveel water geeft.

Kweken

clematis stekken
  • Zijn je laatste tulpen uitgebloeid en is het loof afgestorven, haal ze dan uit de grond en bewaar ze op een donkere, koele plek om ze later in het jaar weer uit te kunnen planten.
  • Juni is een uitstekende tijd om clematissen te stekken, wanneer de stengels al een klein beetje houtig zijn geworden en de plant erg veel groeikracht heeft. De stekken zullen dan snel wortelen.

Moestuin

pompoen Turkse muts
  • Begin juni is je laatste kans om nog pompoenen te zaaien. Ze hebben voldoende warme dagen nodig in de zomer om te groeien en goed op smaak te komen. Kies wel de juiste zaden: grote pompoenen worden vaak alleen om hun omvang gekweekt. Kies eetbare pompoenen op hun goede smaak. Zaai ze rechtstreeks in vruchtbare grond of in losse potjes om later uit te planten.
  • Het aardbeienseizoen is begonnen! Bescherm de vruchten door de grond met stro te bedekken. Zo voorkom je dat de grond bij regen op de zomerkoninkjes spat. Houd ook de vogels weg door je planten te bedekken met (vogelvriendelijke) netten.

Snoeien

Pulmonaria angustifolia
  • Knip lentebloeiende vaste planten zoals longkruid (Pulmonaria, foto), het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera) en gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis), terug na de bloei om de aangroei van nieuw blad te stimuleren.
  • Als je je gras in mei niet gemaaid hebt, staan er nu mogelijk wilde bloemen. Zonde om die weg te maaien! Wil je toch nog door je gazon kunnen lopen, maai dan een pad erdoorheen, zodat je heerlijk tussen de bloemen kunt struinen.

Tuinklussen

ramblers en klimrozen
  • Bind de nieuwe takken van klimrozen en ramblerrozen horizontaal aan. Daardoor zullen de planten meer bloemen aanmaken dan wanneer je ze verticaal aanbindt.
  • Keer de composthoop regelmatig om te zorgen dat er genoeg lucht bij kan. Dat versnelt het composteringsproces.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu