In Keukenhof bloeien de tulpen 8 weken – en zo krijg jij dat thuis voor elkaar

Partnerbijdrage door Keukenhof
keukenhof lichtgele tulpen

Na twee jaar gesloten deuren is bloemententoonstelling Keukenhof eindelijk weer open. De 40 tuinmannen van Keukenhof hebben afgelopen najaar 7 miljoen bloembollen geplant, waar je nu weer met volle teugen van kunt genieten. 

Lees verder na de advertentie

De 32 hectare van Keukenhof is als het ware een levende etalage voor bloembollen- en bloemenkwekers. Elk jaar wordt het park opnieuw ontworpen, zodat het elk jaar een nieuw gezicht krijgt – met inspiratie uit (mode)trends en wensen van exposanten. 

Verschillende tuinen in Keukenhof

Keukenhof kleurrijke tulpen

Keukenhof omvat verschillende stijlen: een Engelse landschapstuin, een baroktuin in Franse stijl, een natuurtuin met heesters, vaste planten en verwilderde bolgewassen en de historische tuin met tulpenrassen die soms al vier eeuwen lang (!) geteeld worden. 

Het thema van Keukenhof: ‘Flower Classics’

Keukenhof bezoekers tulpen

Dit jaar is het thema ‘Flower Classics’. Bloemen komen we tegen in kunst, architectuur en design. Denk maar aan de roos als symbool voor de liefde en tulp als symbool voor de nieuwe lente. Deze klassiekers komen samen in Keukenhof, met natuurlijk de tulp als stralend middelpunt. Van de 1600 gebruikte bolgewassen zijn er namelijk 800 tulpen. Deze worden zo gecombineerd dat het park 8 weken lang in bloei is. Tot en met 15 mei kun je genieten van Keukenhof.

Wekenlang tulpen in bloei: zo doe je dat

Lees verder na de advertentie

Een tuin met 8 weken lang tulpen in bloei: droom jij daar zelf ook van? Dan hebben we een belangrijke tip voor je: plant niet alleen vroege tulpen. Plant ook bollen uit de groep ‘enkele late tulpen’. Hoe dat zit? Er zijn zoveel tulpvariëteiten (circa 3000) dat ze zijn ingedeeld in maar liefst 15 groepen. In groep 5 vind je de enkele late tulpen. Het verschil met de groep ‘enkele vroege tulpen’ is inderdaad de bloeitijd en het feit dat ze zo’n twintig centimeter langer zijn – ze worden 60 tot 70 cm hoog. Deze klassiekers torenen hoog uit boven de muurbloempjes en vergeet-me-nietjes in voorjaarsperken. 

Late tulpen verzorgen

Enkele late tulpen staan het liefst in de volle zon (op een plek die niet uitgedroogd of drassig wordt) of in potten. Ze zijn winterhard, maar hebben wel bescherming nodig tegen harde wind. 

De bollen plant je in oktober of november, 15-20 cm diep en 10-15 cm uit elkaar. In potten mogen ze dichter bij elkaar, met 5-7 cm tussenruimte. Als je ze na de bloei in de grond wil laten zitten, geef je de planten tomatenvoeding zodra de bladeren verwelken.

De 5 mooiste late tulpen

Deze enkele late tulpen behoren tot onze topfavorieten:

1. Tulipa ‘Dordogne’

Late tulp Dordogne

Prachtige mix van de kleuren rood, oranje en geel. 
Hoogte x breedte 65 cm x 10 cm

2. Tulipa ‘Maureen’

late tulpen maureen

De mooiste witte tulp met onderaan een toefje beige. Goed bestand tegen wind.
Hoogte x breedte 60 cm x 10 cm

3. Tulipa ‘Queen of Night’

late tulp queen of night

Verleidelijk paarse, bijna zwarte tulp die prachtig combineert met het wit van de ‘Maureen’. 
Hoogte x breedte 60 cm x 10 cm

4. Tulipa ‘Kingsblood’

tulp kingsblood

Dieprode tulp met een piepklein oranje streepje onderaan de basis.
Hoogte x breedte 60 cm x 10 cm

5. Tulipa ‘Sorbet’

Tulp sorbet

Gevlamde, rode strepen tegen een witte achtergrond. Soms met een roze zweem.
Hoogte x breedte 60 cm x 10 cm

Meer over tulpen:

Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu