Is je pompoen al rijp? Tips voor pompoen oogsten, bewaren en meer
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Het zijn dé klassiekers van de herfst: pompoenen! Maar hoe weet je wanneer het tijd is om ze naar binnen halen? Je pompoen oogsten op de juiste manier én op het goede moment zorgt ervoor dat je maandenlang plezier hebt van deze herfstkampioen.

Pompoen oogsten doe je het beste voordat de vorst begint in oktober of november, want pompoenen kunnen niet goed tegen kou. Voor het zover is, hebben pompoenen veel zon nodig om goed te rijpen.
Knip eind zomer wat bladeren weg van de plant, zodat er zoveel mogelijk licht op je pompoenen valt. Leg de vruchten op een paar bakstenen wanneer ze beginnen te verkleuren. Zo verbeter je de luchtcirculatie en rijpt de vrucht gelijkmatiger.
Er zijn een paar aanwijzingen die je laten weten dat het tijd is om je pompoen te oogsten:
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

Wil je je pompoen oogsten? Let hier dan op:
Moest je je pompoen oogsten voor hij rijp was, omdat er strenge vorst aankwam of je tuin te drassig werd? In sommige gevallen kun je de pompoen nog verder laten afrijpen op een zonnige, goed geventileerde plek in huis of in een kas of koude bak. Als de pompoen nog te jong is, kun je hem gebruiken zoals je ook courgette zou verwerken bij het koken.
Je eetbare pompoen is ook eetbaar als je hem te vroeg oogst. Wel heeft hij mogelijk een minder volle smaak en kan hij sneller gaan rotten als hij niet goed gerijpt is aan de plant. Verwerk je geoogste, onrijpe pompoenen daarom bijtijds en houd in de gaten of ze niet gaan schimmelen.

Na het pompoen oogsten, is er nog één ding dat je moet doen voor je ze kunt bewaren. Je pompoen moet namelijk nog afrijpen. Leg je geoogste pompoen twee of drie weken op een zonnige plek. Zo wordt de schil harder, waardoor de vrucht minder snel uitdroogt en je hem beter kunt bewaren. Leg je oogst bijvoorbeeld in een zonnige serre of een vensterbank. Als je ze buiten laat afrijpen, dek ze dan af op nachten met vorst en sla ze vervolgens ergens op waar het koel en droog is met een goede luchtcirculatie.
Wanneer je pompoen is afgerijpt, kun je veel soorten de hele winter bewaren. Muskaatpompoen is iets minder lang houdbaar. Over het algemeen geldt ook: hoe dikker de schil, hoe langer de pompoen meegaat.

Wil je zelf pompoen zaaien? Het beste moment daarvoor hangt af van of je binnenshuis of buiten zaait. Binnen kun je het beste eind april tot begin mei je pompoenen zaaien. Buiten kun je in een koude bak pompoenen zaaien zo’n twee tot drie weken voor IJsheiligen, zodat je ze na IJsheiligen kunt uitplanten.
Tip! Je vindt nog meer handige zaaitips in ons artikel over pompoen zaaien.
Bij sommige soorten kun je pompoen oogsten op verschillende momenten, bijvoorbeeld bij de muskaatpompoen Cucurbita moschata. Deze pompoen kun je jong oogsten als een soort courgette, waarbij je ook de schil kunt eten, of je kunt hem oogsten als de schil dikker en verkleurd is. Een leuke variant is bijvoorbeeld ‘Trombolini d’Albenga’.

Pompoen is niet alleen lekker, maar ook ongelofelijk veelzijdig. Maak bijvoorbeeld deze heerlijke risotto met geroosterde pompoen uit onze speciale uitgave Van tuin naar tafel. In deze uitgave vind je nog meer lekkere pompoenrecepten, zoals Shirma Rouse’s vegan ovenschotel met pompoen en haar pompoenpannekoek, en ook vind je klassiekers zoals pompoentaart met ahornroom.