Minder plastic gebruiken in de tuin? Dit kun je allemaal doen

Helga Kluiter
|
10/01/2024
zaaipotje van papier

Plastic is werkelijk overal. Wil je minder plastic gebruiken in de tuin, dan blijkt het vaak best een zoektocht naar goede alternatieven. Toch zijn er veel dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen aan het voorkomen van meer plastic soep in de oceanen – te beginnen bij wat je gebruikt in de tuin.

Lees verder na de advertentie

Plastic in de tuin

Plastic neemt in veel tuinartikelen een centrale rol in. Het zit in alles, van plantenpotten tot compostbakken en van voedersilo’s tot worteldoek. Jaarlijks belanden miljoenen kweekpotjes en zaaitrays bij het afval. In het slechtste geval belandt het in onze oceanen en verwordt het tot plastic soep. Bovendien kost het maken van nieuw plastic veel fossiele brandstoffen. Tijd dus om onze tuinen te bevrijden van zo veel mogelijk plastic!

Minder plastic in de tuin gebruiken

Verminder de hoeveelheid plastic in je tuin door het niet te kopen. Er is meer mogelijk dan je denkt en er zijn steeds meer plasticvrije alternatieven. Hier zijn alvast enkele goede ideeën:

1. Biologisch afbreekbare potten

minder plastic: biologisch afbreekbare potten

Kies eens voor afbreekbare potten, gemaakt van bijvoorbeeld kokos- of houtvezels of wol. Er zijn soorten die snel afbreken in de grond, waardoor de wortels zich goed kunnen verspreiden. Ook zijn er afbreekbare plantenpotten die langer meegaan, van bijvoorbeeld bamboe. Dat kan na een aantal jaar gebruik op de composthoop.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Zelf kweekpotjes maken

zaaipotje van papier

Ga zelf aan de slag met het maken van je eigen kweekpotjes van karton en krantenpapier. Wc-rolletjes zijn uitstekend voor zaailingen die diep wortelen, zoals pronkerwten (Lathyrus). Met behulp van een potjesmaker maak je van krantenpapier je eigen potjes. En met een pottenpers of kluitenpers heb je alleen wat grond nodig om blokjes te maken waarin je rechtstreeks kunt zaaien.

Nog even over krantenpapier: de inkt waarmee kranten tegenwoordig bedrukt worden, is niet giftig. Er zitten geen zware metalen in zoals vroeger en je kunt het dus met een gerust hart in de tuin gebruiken.

3. Plasticvrij gereedschap

Kies voor gereedschap met houten of metalen handvatten en kijk ook of de andere onderdelen plasticvrij zijn. Een ander voordeel van plasticvrij gereedschap is dat het makkelijker te repareren is.

4. Plastic potten inleveren

Bij diverse kwekerijen en kleine tuincentra kun je inmiddels de kweekpotten waarin je de planten koopt weer inleveren. Zo kunnen ze weer opnieuw gebruikt worden. Ook zijn er kwekers die werken met gerecycled plastic. Het helpt allemaal om te voorkomen dat er nieuw kunststof geproduceerd moet worden.

5. Houten compostbak

Composteren is goed voor je tuin en het milieu

Als je de mogelijkheid hebt, is een houten compostbak te verkiezen boven eentje van kunststof. Je kunt een houten compostbak bovendien makkelijk zelf maken – in je eigen stijl en de gewenste afmetingen.

6. Verpakkingen zonder plastic

Kijk bij de aanschaf van bomen, haagplanten, rozen en andere vaste planten met kale wortels of ze verpakt kunnen worden in papier in plaats van plastic. Winkel je online, kijk dan of de leverancier dergelijke verpakkingsinformatie op de website heeft staan en vraag er desnoods naar.

7. Houten of metalen plantenlabels

minder plastic met houten plantenlabels

Plastic plantenlabels zijn spotgoedkoop, maar vaak breken ze na een of twee tuinseizoenen al in stukken. Er zijn echter heel veel geweldige alternatieven van hout en metaal die je jarenlang kunt hergebruiken en die er vaak bovendien ontzettend stijlvol uitzien.

Plastic in de tuin hergebruiken

plastic hergebruiken

Ga zorgvuldig om met bestaand plastic. Zo zorg je ervoor dat je het niet steeds opnieuw hoeft te kopen en kun je het nog jaren hergebruiken. En heb je echt te veel? Doneer dan overtollige potten aan scholen, tuinverenigingen of buren.

Meer ideeën om minder plastic te gebruiken

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu