Kwekersportret: Jennita Jansen van Plukatelier

Jennita bunnytails

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. Jennita Jansen van Plukatelier, die in dit kwekersportret centraal staat, is zeker geen onbekende van ons, want zij schreef al uitgebreid artikelen over het kweken van plukbloemen voor deze website en voor de speciale uitgave Maak je eigen pluktuin.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten. 

Complete plantencyclus

Plukatelier Jennita Jansen
Foto: Jennita Jansen / Daisy Janssen Fotografie

“Het allermooiste aan dit vak is het meemaken van de hele cyclus: van zaad tot zaad”, vertelt Jennita. “Vooral bij eenjarige planten is dit zo. Die piepkleine zaadjes opkweken tot plantjes, die verder zien groeien tot een bloemenzee en boeketten voor mijn klanten, om vervolgens ook nog de zaden te oogsten: het blijft magisch. Dat de bloemen zo ontzettend mooi zijn is bijna een bijzaak. Het is het hele proces, in samenwerking met de natuur, is waar ik zo gelukkig van word.”

Meer lezen van Plukatelier:

Wat is je expertise?

Lees verder na de advertentie

Leeuwenbek
Foto: Jennita Jansen / Daisy Janssen Fotografie

“Mijn expertise is alles voor de pluktuin. Ik probeer allerlei planten uit maar houd een strenge selectie. Staan bloemen niet minstens een week op de vaas, dan zijn ze af en kweek ik ze niet meer. Zo weet je dus zeker dat de planten die ik aanbied de ideale plukbloemen opleveren.”

Dit kun je verwachten op de Ambachtelijke plantenmarkt

“Ik neem planten mee voor de pluktuin, die ik speciaal voor deze dag opkweek. Ook neem ik verse bloemen, en alle tools die je maar nodig kan hebben voor de pluktuin mee. Dan heb ik ook nog een primeur voor de dag, namelijk mijn eigen zadenlijn!”

Meer kwekersportretten

Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu