Checklist voor de tuin: week #48

Helga Kluiter
|
29/11/2021
Laatbloeiende Clematis snoeien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 48.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Biodiversiteit

checklist voor de tuin week 48
  • Kom je bij het controleren van je opgeslagen oogst appels tegen die beginnen te rotten? Leg ze dan buiten neer, want voor de vogels is dit een erg smakelijke traktatie.

Kamer- en kasplanten

Vlinderorchidee (Phalaenopsis) © Sarah Cuttle
  • Zet je vlinderorchidee in de winter op een lichte vensterbank waar de nachttemperatuur ongeveer 15 °C is. Geef de plant water als de grond te droog wordt en laat de pot daarna goed uitlekken, maar zorg dat het blad droog blijft.
  • Controleer de temperatuur in je kas met een min/max-thermometer. Zet de verwarming om energie te besparen alleen aan als het nodig is en zorg waar nodig voor betere isolatie.

Kweken

Lees verder na de advertentie

checklist voor de tuin week 48
  • Leg de laatste hand aan het planten van voorjaarsbollen. Nieuwe bloembollen drogen uit als je ze niet snel in de grond zet. Ze moeten ook goed wortel geschoten hebben voordat ze opkomen in het voorjaar, dus plant ze nu voordat het te laat is.
  • Haal dahliaknollen uit de grond na de eerste vorst, maak ze schoon en bewaar ze in droge grond op een koele maar vorstvrije plek.

Moestuin

Spruitjes oogsten wanneer
  • Controleer de boombanden om fruitbomen en maak ze wat losser als ze strak om de stam gespannen zijn. De meeste bomen hebben na drie jaar geen steunpaal meer nodig, dus verwijder de boombanden van gevestigde exemplaren en zaag de palen eventueel af.
  • Is de eerste vorst over de spruitjes gegaan? Dan kun je beginnen met het oogsten van deze kooltjes. Doe dat vanaf de onderkant van de plant door ze eraf te draaien

Snoeien

laatbloeiende clematis snoeien
  • Laatbloeiende clematis, zoals de Clematis vitalba, moet elke winter hard worden gesnoeid. Verwijder alle rommelige, oude groei en knip alles terug tot 30 cm boven de grond. Dat stimuleert groeikrachtige nieuwe scheuten om vanaf onderaan de plant aan te groeien en te bloeien na midzomer.

Tuinklussen

checklist voor de tuin week 48
  • Bestel nu alvast pootaardappelen om de beste soorten op de kop te tikken. Bepaal of je zowel vroege als late soorten kwijt kunt, of dat je de grond na het oogsten van een vroege soort nodig hebt voor een ander gewas. Bereken vervolgens hoeveel je nodig hebt. Vroege soorten plant je 30 cm uit elkaar, andere 40 cm.
  • Wikkel wat bubbeltjesplastic of jute om bloempotten om de wortels van gevoelige planten te beschermen tegen de ergste kou.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu