Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 47.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
- Zet wormenbakken op een warmere plek voor de winter. Wormen stoppen met het verwerken van je compost als de temperatuur daalt onder de 10 graden en gaan onder de 4 graden zelfs in winterslaap. Isoleer je wormenbak eventueel om de temperatuur zo lang mogelijk hoog genoeg te houden.
Kamer- en kasplanten
- Viooltjes zijn het antwoord op de vraag wat je in potten moet planten wanneer de borders rusten en voorjaarsbollen niet meer dan een verre verwachting zijn. Zolang de winter niet te streng is, blijven ze maanden bloeien.
- Heb je bloembollen in potten geplant en in de kas staan, geef ze dan regelmatig water, zodat ze nooit helemaal uitdrogen.
Kweken
- Mis je in deze tijd van het jaar kleur in je tuin? Kijk dan nu waar je ruimte hebt om mooie struiken toe te voegen en zet ze op je verlanglijstje voor volgend herfst- en winterseizoen.
- Bestel fruitbomen en fruitstruiken met kale wortel. Je kunt ze planten tussen eind herfst en begin voorjaar, mits de grond niet bevroren is.
Moestuin
- Gebruik cloches om erwten, bonen en sla in de winter te beschermen, maar laat de zijkanten open. Een goede ventilatie is namelijk heel belangrijk.
- Haal de resten van de zomeroogst weg voordat de dagen weer langer worden, zodat je kunt zaaien in de lente. Trek alles, inclusief diepe wortels eruit en knip het in kleine stukjes om te composteren. Hark de grond en mulch het met een laag compost.
Snoeien
- Begin met het snoeien van appelbomen en perenbomen zodra ze in rust zijn (hun blad gevallen is). Zo kun hun omvang in toom houden en de aanmaak van meer vruchten stimuleren.
- Controleer je planten op dode, zieke of beschadigde takken. Door het koelere, vochtige herfstweer kunnen ziekten snel hun kans grijpen. Snoei zieke takken meteen terug tot gezonde groei.
Tuinklussen
- Vul waar nodig de mulchlaag van steentjes rond je rotsplanten aan. Zo spettert er bij een fikse regenbui geen modder op de bladeren en voorkom je dat ze zullen gaan rotten.
- Wil je nog voorjaarsplanten in je borders zetten? Rond dan voor het einde van november je werkzaamheden af. Daarna zullen de planten minder goed aanslaan voor het winterseizoen echt van start gaat.