Checklist voor de tuin: week #46
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 46.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
- Bescherm jonge planten tegen konijnen met kippengaas en bescherm boomstammen van jonge (fruit)bomen met een boombeschermer, om schade zoals op de foto te voorkomen. Plaats ook kippengaas rond kruidenplanten, tot 20 centimeter in de grond.
Kamer- en kasplanten
- Beplak de beglazing van kassen alvast met bubbeltjesplastic als isolatie om te voorkomen dat je verrast wordt door lage nachttemperaturen.
- Was alle lege potten en zaaibakken en bewaar ze netjes onder de rekken van je kas. Zo staan ze klaar zodra je ze in het voorjaar weer nodig hebt.
Kweken
Lees verder na de advertentie
- Plant rozen met kale wortels. Ze moeten zich eerst volzuigen in een emmer water voordat je ze in de grond zet.
- Verpot zomerstekjes om ze door te laten groeien voor het komende seizoen.
- Plant tulpenbollen in potten en borders en zorg dat je ze diep genoeg plant, namelijk drie keer de hoogte van de bol.
Moestuin
- Bedek je boerenkool en andere winterharde koolsoorten met netten om ze beschermen tegen pikgrage duiven.
- Zodra je fruitbomen en -struiken met kale wortel in huis hebt, zet ze dan meteen in de grond.
Snoeien
- Opruimen in de herfst moet je met mate doen, maar als je afgestorven vaste planten er écht niet meer uitzien, knip ze dan terug. Mulch daarna de grond eromheen met compost.
- Herfstframbozen kun je terugknippen tot de grond na de oogst. Fruitstruiken in rust kun je ook snoeien, zoals zwarte, rode en witte bessen en kruisbessen.
Tuinklussen
- Bescherm planten die matig winterhard zijn, zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus) met een dikke laag mulch van stro of compost.
- Verplaats potten met rotsplanten naar een plekje waar ze beschut staan tegen de winterse regen. Rotsplanten kunnen prima tegen kou, maar de combinatie met nattigheid wordt ze vaak fataal.