Checklist voor de tuin: week #16
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in april: week 16?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in april: week 16
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Weersta de verleiding om in nestkasten te kijken! Daarmee zou je vogels kunnen verstoren, waardoor ze het nest in de steek laten. Toch nieuwsgierig? Volg dan veilig vanaf je scherm het broedseizoen van de pimpelmezen bij Beleef de lente.
- Je kunt je compostvat nu legen, want overwinterende dieren zullen inmiddels zijn vertrokken. Maar controleer voor de zekerheid toch of er geen dieren zijn achtergebleven voor je je vork erin steekt, zoals kikkers of egels die erin schuilen.
Kamer- en kasplanten
- Verplant kastomaten naar groeizakken of grote potten en bind de stammen aan hun steunen.
- Dun het aantal vruchten van perziken en nectarines uit, zodat er steeds circa 10 cm ruimte tussen de vruchten zit. Zo hebben ze meer kans goed te rijpen.
Lees verder na de advertentie
Kweken
- Zaai pronkerwten (Lathyrus) rechtstreeks aan de voet van een klimsteun. Je kunt ook de plantjes die je afgelopen herfst hebt gezaaid uitplanten op hun uiteindelijke standplaats.
- Deel sleutelbloemen (Primula) zodra ze uitgebloeid zijn om ze weer aan te laten sterken voor volgend jaar.
Moestuin
- Zaai buiten op een zonnige plek in een zaaibed of pot meer kruiden, zoals peterselie, koriander, dille en kamille.
- Zaai snelgroeiende gewassen zoals radijsjes om tijdelijke gaten in de moestuin op te vullen.
- Dun de zaailingen van wortels uit om de overige jonge plantjes meer ruimte te geven om te groeien. Doe dit klusje liefst ’s avonds, wanneer er minder wortelvliegen actief zijn.
Snoeien
- Verwijder verwelkte bloemen van narcissen en tulpen als ze uitgebloeid zijn, maar laat het blad aan de planten zitten om op natuurlijke wijze af te sterven. Zo kan de bol alle voeding weer opnemen en volgend jaar weer goed bloeien.
- Laat je winterviooltjes nog even doorbloeien door de verwelkte bloemen er steeds weer uit te plukken. Zo voorkom je dat de plant zaad zet en stopt met bloeien.
Tuinklussen
- Bereid voor het planten de grond voor. Werk een laag van 5 cm (of meer) compost door de bovenste laag, eventueel aangevuld met wat kippenmestkorrels. Mulch ook de grond om bestaande vaste planten voor het echt warm wordt om meer vocht vast te houden.
- Controleer of de planten op je terras in potten niet uitdrogen nu het weer opwarmt en er meer water verdampt via het verse blad. Geef regelmatig water, want regenwater bereikt de voet van planten in potten lang niet altijd.
- Voed bomen, struiken en heggen met mestkorrels die je lichtjes door de grond harkt. Met name rozen kunnen wel wat voeding gebruiken nu ze weer flink in de groei zijn.