Klein maar fijn: dit zijn de lekkerste microgroenten om zelf te kweken
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Microgroenten zijn gezonde smaakbommetjes op je bord. Het kweken ervan kost vrijwel geen ruimte en de meeste zijn binnen een week hapklaar. Ga dus meteen aan de slag met de lekkerste soorten microgroenten.
Lees verder onder de advertentie
Microgroenten zijn de zaailingen van kruiden en groenten die we normaal gesproken zouden laten uitgroeien tot hun volwassen stadium om te oogsten. Microgroenten zijn snel en makkelijk te kweken en kosten vrijwel geen ruimte. Een plekje in een bakje op een vensterbank is genoeg.

Microgroenten en kiemgroenten zijn niet helemaal hetzelfde. Om microgroenten te kweken heb je licht nodig, voor kiemgroenten niet. Van microgroenten oogst je alleen het deel boven de grond, terwijl je kiemgroenten met wortel en al eet. Tot slot heb je voor het kweken van kiemgroenten niet eens grond nodig, voor microgroenten wel.
Kies kruiden en groenten die volgroeid een goede smaak hebben. Je zult ontdekken dat hun smaak nog intenser is in microformaat. Hier zijn alvast 10 soorten microgroenten die zeker in de smaak zullen vallen – ook als kiemgroenten trouwens.

Radijsjes zijn als volwassen plant al snel oogstklaar, maar ook als microgroente of kiemgroente liggen ze vliegensvlug op je bord. De rode steeltjes vrolijken je maaltijd op en hun pit smaakt super in een broodje met ei of in roerbakgerechten.
De milde blaadjes zitten vol met gezonde voedingsstoffen en zijn heerlijk in salades, zeker als je ze mengt met wat pittigere bladgroenten. Of roer ze door een risotto of omelet.

De kleine, smaakvolle blaadjes zijn heerlijk om ruim over curry’s, noedelsoep en roerbakschotels. Voordeel: je hoeft de microvariant niet eerst fijn te hakken.
Kweek de peperachtige rucolablaadjes als microgroenten. Dat is een goede manier om problemen met aardvlooien die de volwassen planten soms aantasten. Gebruik ze om je salades wat extra pit te geven.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

De broccoli-microgroente lijkt in smaak weinig op zijn volwassen vorm. Als microplantje heeft de broccoli een pittige smaak die salades en omeletten meer smaakkracht geven.
Kies de fijne en roodbladige mosterdvariëteiten voor een extra feestelijk tintje en strooi het over roerbakmaaltijden en andere oosterse gerechten als vurige traktatie.
De volwassen planten hebben nog wel eens de neiging om door te schieten, maar venkel heeft als microgroente ook krachtige smaak van anijszaad die je wilt hebben. Strooi over vis of roer door een pasta of risotto.

Gebruik de roodgesteelde blaadjes van de rode bieten om plukjes kleur en een milde, aardachtige smaak toe te voegen aan salades met bladgroenten. Gekiemde bietjes smaken ook heerlijk over gegrilde makreel.
Japanse mosterdsla ofwel mizuna is een snelle groeier die ideaal is als je wat groene, peperige pit aan je salades of Aziatische roerbakgerechten wilt toevoegen.

Als microgroente is basilicum makkelijker te kweken dan als volwassen plant, die ten prooi kan vallen aan rot en meeldauw. Strooi de basilicum als micro- of kiemgroente over een tomaten-mozzarella-salade. Kweek ook de paarse soorten voor extra kleur.