Deze vleesetende planten vangen je fruitvliegjes
Warme dagen, vochtige lucht en je fruitschaal. Als een konijn uit een hoge hoed zijn ze er opeens: fruitvliegjes. In plaats van giftige middelen te gebruiken, kun je ook planten inzetten om ze te lijf te gaan! Deze vleesetende planten lusten jouw fruitvliegjes rauw.
Fruitvliegjes vangen met een vleesetende plant
Elke plant heeft voeding nodig, ook een vleesetende plant. Het is een fantastische evolutionaire aanpassing aan de barre omstandigheden waar deze planten normaal groeien. De meeste planten halen voeding uit de bodem, maar er zijn plekken waar dat niet voldoende is, zoals op veenbodems en rotspartijen. Door de slimme aanpassing van deze planten, weten ze insecten te vangen en de voedingsstoffen daaruit te halen! Bekijk deze 3 vleesetende planten.
1. Zonnedauw (Drosera), de beste vleesetende plant tegen fruitvliegjes
Het prachtige zonnedauw (je moet de blaadjes maar eens van dichtbij bekijken!) vangt zijn ongelukkige prooien met kleverige uiteinden aan zijn blaadjes. De geur die ervanaf komt, kunnen ook fruitvliegjes niet weerstaan en vallen zo ten prooi. In België en Nederland komen van nature drie soorten zonnedauw voor in de natuur in veengebieden.
Wekelijks praktische tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, inspiratie en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
2. Vetblad (Pinguicula)
Lees verder na de advertentie
De lichtgroene blaadjes vangen kleine insecten, zoals fruitvliegjes en muggen. Bovendien, als hij het naar zijn zin heeft, word je beloond met prachtige blauwe bloemetjes. Veel vleesetende planten zijn te koop, waaronder vaak het Mexicaanse vetblad. In Nederland en België heb je ook een inheems vetbladsoort.
3. Bekerplant (Nepenthes)
De bekerplant (Nepenthes) is toch wel het stereotype beeld van een typische vleesetende plant. Prachtig om te zien en komt uit tropische oorden. Zeker een om dus binnen te houden! Net zoals bij alle vleesetende planten houden ze van natte voeten en liefst hoge luchtvochtigheid, zeker de tropische soorten. De bekerplant eet ook grotere insecten, zoals vliegen. Lees ook de verzorgingstips van Rogier en Marieke over de bekerplant!
Meer tips tegen fruitvliegjes
Zoals met zoveel dingen is voorkomen beter dan genezen. Fruitvliegjes (Drosophilidae) leven van de suikers van overrijp fruit, maar komen bijvoorbeeld ook af op restjes bier of wijn in je lege flessen bak. Deze tips helpen je fruitvliegjes voorkomen:
- Gebruik een vliegenkap die je over je fruit kunt plaatsen.
- Zet sterk geurende planten naast je fruit, zoals basilicum.
- Zorg dat je de eettafel en keukenblad altijd schoonmaakt na het eten en koken.
- Bewaar geen groente- en fruitafval binnen, maar doe dit direct op de composthoop of in de groenbak.
- Zorg voor tocht in huis door ramen tegen elkaar open te zetten. Fruitvliegjes houden hier niet van: het zijn geen sterke vliegers.
- Gebruik géén gif. Gif kan zich verspreiden door huis of in het milieu terechtkomen met alle gevolgen van dien.