Water in de tuin besparen: 7 tips voor deze zomer

In samenwerking met Nature® en Ranzijn Tuin & Dier
Afbeelding voor Water in de tuin besparen: 7 tips voor deze zomer

De zomers verlopen steeds warmer en droger, maar ook natte periodes veranderen. Het is belangrijk om in de tuin goed met water om te gaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Gelukkig zijn er slimme en eenvoudige manieren om kostbaar drinkwater te besparen en je tuin tóch groen en gezond te houden.

Lees verder na de advertentie

Is het erg nat? Bereid je dan juist voor op de droge periodes die mogelijk nog komen. Met deze 7 tips besparen we samen vele liters (kraan)water!

1. Geef water op het juiste moment

Foto: Anna / Pixabay

Geef water in de vroege ochtend of late avond, wanneer de zon minder sterk is en er minder water verdampt. Dit zorgt ervoor dat het water dieper in de grond kan trekken en de wortels beter bereikt. Het is ook beter voor de gezondheid van je planten, omdat water geven tijdens de heetste momenten van de dag de bladeren kan beschadigen.

2. Gebruik een gieter om gericht water te geven

Foto: Katharina / Unsplash

Gebruik een gieter om water te geven in plaats van een tuinslang of sproeier. Met een gieter kun je gericht water geven bij de wortels van de planten – precies daar waar ze het nodig hebben. Zo verspil je bovendien veel minder water én geef je het water niet aan ‘onkruid’ dat tussen je tuinplanten op de loer ligt. Twee vliegen in één klap dus!

Lees verder na de advertentie

3. Gebruik mulch om water vast te houden

Een laag mulch, zoals houtsnippers of compost, helpt de grond vochtig te houden. Door deze laag kan er namelijk minder water verdampen. Daarnaast houdt mulch de grond koeler en onderdrukt het de groei van ‘onkruid’. Je planten hoeven hierdoor minder te concurreren om water. 

Breng een laag aan van 5-10 cm rondom je meest kwetsbare planten, maar leg de mulch niet direct tegen de stengels aan, omdat dit rot kan veroorzaken.

4. Zet planten bij elkaar die evenveel water vragen

Foto: Embla Munk Rynkebjerg / Unsplash

Plant soorten met vergelijkbare waterbehoeften bij elkaar in de buurt. Dit maakt het makkelijker om ze de juiste hoeveelheid water te geven. Groepeer bijvoorbeeld planten die veel water nodig hebben in één deel van de tuin en droogtebestendige planten in een ander deel. Hierdoor kun je efficiënter water geven en voorkom je dat sommige planten te veel of te weinig water krijgen. 

Heb je een tuin in potten? Dan kun je ditzelfde trucje uitvoeren. En is het erg heet of ga je op vakantie, dan kun je de potten verplaatsen naar de schaduw om nóg meer water te besparen.

5. Gebruik bodembedekkers tegen verdamping

Foto: MabelAmber / Pixabay

Bodembedekkers, zoals kruipende planten of laagblijvende struiken, houden de grond beschaduwd, waardoor er minder water verdampt. Ze onderdrukken bovendien de groei van ongewenste planten – en dat betekent minder concurrentie om water voor je tuinplanten. 

Er zijn veel prachtige bodembedekkers te vinden, zowel voor de volle zon (ooievaarsbek, laagblijvende rozen, kruiptijm) als de schaduw (hosta’s, vrouwenmantel, varens).

6. Water vasthouden door verbeterde bodem

Foto: Gabriel Jimenez / Unsplash

Een bodem die veel organisch materiaal bevat, zoals compost, kan water beter vasthouden. Hierdoor hebben je planten minder vaak water nodig. Een gezonde grond is natuurlijk ook beter voor de groei van je planten, omdat het meer voedingsstoffen en mineralen bevat. Regelmatig compost toevoegen zorgt voor een rijke en vochtige bodem, wat belangrijk is tijdens de droge zomermaanden.

7. Regenwater opvangen met regenton

Foto: Mike Kotsch / Unsplash

Vang elke druppel regenwater op met een of meerdere regentonnen. Koppel de regenton aan een regenpijp, zodat je in natte tijden water opvangt (dat vullen kan snel gaan!). Dit water kun je later gebruiken tijdens droge periodes. Het is een ontzettend milieuvriendelijke manier om je tuin groen te houden – en bovendien vriendelijk voor de portemonnee.

Regenwater is gratis en beter voor je planten dan kraanwater, omdat het geen kalk bevat. Nederland is overigens een van de weinige landen waar geen chloor aan het water wordt toegevoegd. In Vlaanderen moet je daar wel rekening mee houden.

Speciaal voor Gardeners’ World-lezers

Heb je nog geen regenton, of wil je een extra ton plaatsen om nog meer water op te kunnen vangen? Als lezer van Gardeners’ World krijg je een mooie korting op de onderstaande regentonnen bij Ranzijn Tuin & Dier!

Wanneer: De actie loopt van 21/06/2024 tot en met 29/09/2024. 
Waar: Bestel de regenton Ranzijn Tuin & Dier. Bekijk de actiecodes bij de regentonnen hieronder.

Nature® Regenton muurzuil 450L

Afmetingen: 115 x 77,5 x 57,3 cm
Deze regenton heeft een capaciteit van 450 liter. Hij is gemaakt van duurzaam, uv-bestendig polyethyleen en kan direct op de grond geplaatst worden. Via het kraantje kun je eenvoudig gieters en emmers vullen.

Van 275,- nu voor 209,- euro. Gebruik bij het bestellen van deze regenton de code: RANZIJN209.

Nature® Regenton vaas 230L

Afmetingen: 110 x 59,3 cm
Deze regenton in vaasmodel is antraciet van kleur en heeft een capaciteit van 230 liter. Hij is gemaakt van duurzaam, uv-bestendig polyethyleen en kan direct op de grond geplaatst worden. Ook deze stijlvolle ton heeft een kraantje waarmee je gieters makkelijk vult. Extra leuk: bovenop deze regenton bevindt zich een afneembare plantenbak voor bloemen of planten.

Van 149,- nu voor 99,- euro. Gebruik bij het bestellen van deze regenton de code: RANZIJN99.

Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu