Dit is waarom iedereen een moestuintafel zou moeten hebben

In samenwerking met Ecotuintje
Helga Kluiter
|
06/09/2022
ecotuintje moestuintafel

Wil je graag groenten kweken maar heb je weinig ruimte, dan zul je dus creatief moeten zijn. Bijvoorbeeld met potten en bakken – of met een moestuintafel.

7 redenen om te kiezen voor een moestuintafel

Dankzij een moestuintafel heb je geen tuin nodig om toch te kunnen (stads)tuinieren – alleen een plek buiten waar je de tafel neer kunt zetten. Denk aan een balkon, (dak)terras of in de voortuin. Maar er zijn nog veel meer voordelen:

1. Een moestuintafel is beter voor je rug en knieën

Dankzij een moestuintafel kun je op een aangename werkhoogte tuinieren. Het is een beetje als aan een aanrecht staan, alleen dan niet om te koken maar om je eetbare planten te verzorgen. Als je minder mobiel bent, of niet makkelijk kunt buigen of door de knieën zakken, is een moestuintafel eigenlijk onmisbaar – en zelfs een goede aankoop als je wel een grotere tuin hebt. Nog een groot voordeel: je kunt om je moestuintafel heen lopen, dus al je planten zijn makkelijk bereikbaar.

2. Je kunt de beste plek uitzoeken

moestuintafels

Wil je groenten oogsten die veel zon nodig hebben, zet je moestuintafel dan op een zonnige plek. De meeste groenten hebben zeker zes uur zonlicht per dag nodig voor een goede opbrengst. Omgekeerd werkt het natuurlijk ook: voor planten die liever in de schaduw staan, kies je een schaduwrijke positie.

3. Je kunt bijna alles in je moestuintafel kweken

Vrijwel alle groenten zijn in een moestuintafel te kweken, zolang je de juiste soorten maar kiest die niet al te diepe grond nodig hebben. Voor wortels kies je bijvoorbeeld ronde soorten. Wil je tomaten, dan zijn struiktomaten een goede keuze. Zelfs rankende planten zoals komkommers zijn een optie: laat die gewoon over de rand van je bak hangen.

Lees verder na de advertentie

4. Een moestuintafel kost minder water dan losse potten

moestuinbak water geven

Veel mensen die groenten in potten kweken kunnen je vertellen dat het best veel water kost. Hoe kleiner de pot, hoe vaker je de planten water moet geven. Met een grotere moestuinbak of moestuintafel kun je met minder water toe – en heb je meer kans dat je planten droogte en hitte goed doorstaan.

5. Je hebt minder last van slakken

Er wordt verrassend weinig mee geadverteerd, maar onze ervaring leert dat je veel minder last hebt van slakken wanneer je groenten kweekt in een houten moestuintafel. En dat vergroot de kans dat je zaailingen ook werkelijk zullen uitgroeien tot volwassen planten die een goede oogst leveren.

6. Kies zelf in welke grond je tuiniert

Wanneer je in de vollegrond moestuiniert, ben je afhankelijk van de grond die er al is. Zeker als de grondkwaliteit matig is – of erger: vervuild of vol rommel – is een moestuintafel een uitkomst. Gewoon potgrond erin, af en toe aanvullen met compost en je bent klaar. Kies wel het liefst voor turfvrije, biologische potgrond (o.a. te koop via Ecotuintje) en biologische groente- en kruidenzaden om nóg duurzamer te werk te gaan.

7. Je kunt kiezen voor een duurzame moestuintafel

ecotuintje moestuintafel

Het materiaal van je moestuintafel is belangrijk. De meeste van deze bakken zijn gemaakt van hout. Een nadeel hiervan kan zijn dat je het jaarlijks moet onderhouden (bijvoorbeeld met lijnolie) om te voorkomen dat het hout wegrot.

Maar het kan ook anders. De moestuintafels en moestuinbakken van Ecotuintje (foto) zijn bijvoorbeeld gemaakt van dik PEFC-gecertificeerd douglashout. Zodra deze houtsoort droogt in de zon, hardt de hars erin uit. Dat zorgt ervoor dat je moestuintafel extra stevig wordt en langer meegaat. Zonder het jaarlijks te behandelen moet je er zeker tien tot vijftien jaar mee vooruit kunnen.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu