Als je vorstgevoelige planten hebt, kunnen de herfst en winter best spannend zijn. Een kas biedt bescherming tegen vrieskou en zorgt ervoor dat vorstgevoelige soorten, jonge planten en zaailingen er warmpjes bij zitten (ook als je de serre niet verwarmt). Maar je kas zelf heeft ook wat aandacht nodig voordat de gure dagen aanbreken.
Lees verder na de advertentie
Terwijl ze bij Euro-Serre hun showterrein klaarmaken voor de herfst, delen zij graag alvast deze 5 tuinklussen. Zo maak je jouw serre en planten herfst- en winterklaar!
5 tuinklussen en een extra tip
Ga aan de slag met deze 5 herfstklussen om je serre voor te bereiden op de gure herfst- en winterdagen, zodat je planten en je kas comfortabel de kou kunnen trotseren. Daarna vind je nog een tip voor een goed begin van jouw nieuwe tuinjaar …
1. Haal alles uit je late oogst
Dit is een goede eerste stap: oogst wat er te oogsten valt! Pluk de laatste vruchten van je harde werk dit jaar. Sommige planten, zoals veel eenjarige gewassen, kun je vervolgens het beste composteren, andere graaf je op (dahlia), snoei je terug (Pelargonium) en weer andere willen vooral een rustig plekje om te overwinteren. Kijk na het oogsten wat je planten verder nodig hebben voor een goede winter.
2. Was de ramen
Is de oogst voorbij en zijn je planten verzorgd? Dan is het tijd om wat tijd te besteden aan je serre. Was de ramen om weer met een schone lei te beginnen. In de donkere dagen kunnen je planten al het zonlicht gebruiken wat er is, dus haal obstakels als bladeren, vuil en algen weg met een lauwwarm sopje, eventueel wat azijn erin. Een zachte borstel maakt het boenen makkelijker. Voorkom strepen door het water met een trekker droog te verwijderen.
Wekelijks tuintips in je mail
3. Maak de goten schoon en vrij
Een verstopte dak-, afvoer- of condensgoot kan problemen opleveren voor je kas. Haal bladeren en takjes eruit, zodat regenwater goed kan wegstromen. Zo hou je jouw serre droog in de winter, ook als het flink regent of sneeuwt.
4. Dicht die ramen
Automatische raamopeners zijn een zegen in warme zomers, maar in de winter kun je ze beter losschroeven. De cilinders die de temperatuur aanvoelen kunnen namelijk niet goed tegen vorst. Om te voorkomen dat ze bevriezen of barsten kun je ze het beste op een droge, vorstvrije plek bewaren en in de lente weer monteren.
5. Isoleer je serre
Nu kun je jouw vorstgevoelige planten weer welkom heten in hun winteroptrekje. Een temperatuur tussen de 1 en 5 °C is comfortabel voor deze planten, die veelal in winterrust gaan.
Gaat het opeens flink vriezen? Dan kun je jouw kas als het ware kleden op het weer met noppenfolie. Bekleed de wanden en het dak van je serre met noppenfolie om de temperatuur iets te verhogen tijdens nachtvorst.
Extra tip: begin vast aan een goede lente
Met deze herfstklussen zorg je ervoor dat je serre en planten er warmpjes bij zitten deze winter. Toch wil je daarna ook wellicht nog aan de slag met je tuin. In dat geval kun je vast een goede start maken voor je lente door wat groente-, fruit- en bloemensoorten te zaaien in serre. De zaaikalender in het magazine van Euro-Serre geeft je inspiratie voor gewassen die je goed kunt kweken in je kas en wanneer je ze kunt zaaien en oogsten.
Over Euro-Serre
Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.
Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.