Wat als een kas je hele tuin kan transformeren? Sonja Meijers uit Bocholt (België) zet haar serre in om haar tropische droomtuin waar te maken voor de lente en zomer en geniet in de herfst en winter van een kleine jungle.
Lees verder na de advertentie
Tropische planten in de serre
Sonja Meijers is dol op tropische planten. Door te kweken in een serre lukte het haar om een tropische tuin aan te leggen, waarvan de planten een gedeelte van het jaar in binnen staan. “Mijn tropische tuin begon met een enkele bananenplant maar breidde zich al snel uit”, vertelt Sonja. Inmiddels heeft ze een flinke collectie tropische planten in haar tuin staan.
Zonder de kas zouden veel tropische soorten het niet redden in de tuin. “Van sommige planten kan ik de stam laten staan en afdekken, maar anderen moeten naar binnen als het kouder wordt. Dan heb ik opeens weer een volle kas, waar ik in de winter naartoe kan. Die planten hoeven ook niet meer in huis te staan nu. Gelukkig helpt mijn partner me bij de zwaarste klussen, anders zou ik dit nooit kunnen doen.” Het is een magisch moment als in het voorjaar en de vroege zomer de planten naar buiten mogen. “Het verschil tussen de winter en de zomer is enorm. Mijn tuin verandert dan in een jungle. Daar geniet ik zo van.”
Een kas vol mogelijkheden
De serre speelt in Sonja’s tuin verschillende rollen. Als plek waar stekken opgroeien, als opslag voor planten en plantenpotten en als plek om puntpaprika’s en tomaten te kweken. Verder krijgen planten er van vroeg tot laat daglicht, hebben vorstgevoelige planten er een grotere overlevingskans en zorgen potten, verhogingen en een vloer ervoor dat de potten niet te koud staan en tuindieren er niet zomaar bij kunnen.
Serre isoleren met noppenfolie
De kas is verder geïsoleerd met noppenfolie van Euro-Serre. Zo kon Sonja een gewone kas aanschaffen in plaats van een speciale tropische kas. “Het is een goede oplossing die geld bespaart”, legt ze uit. De serre is verder ingericht met rekken voor haar vele planten en stekken, een tafel, een petroleumkacheltje en plantbedden.
“Het noppenfolie maakt een groot verschil in de winter”, laat Sonja weten. “Eigenlijk moet ik het weghalen in de zomer, maar het folie zorgt ervoor dat vogels de kas beter zien en ontwijken. Als dierenvriend vind ik dat belangrijk. Daarom laat ik het folie altijd zitten.” Goede ventilatie is daarom extra belangrijk. “Voor ik de planten naar binnen haal in het najaar, wil ik een grote schoonmaak doen. Dan haal ik het noppenfolie even weg, maar het gaat er zo snel mogelijk weer op!”
Tips voor bananenbomen kweken met een serre
Sonja is gek op bananenbomen en geeft een paar tips die zij heeft geleerd door de tijd heen:
- Bananen oogsten uit eigen tuin gaat helaas niet in Nederland en België. Tenzij je een enorm hoge kas hebt, zul je de boom moeten terugsnoeien of winterharde soorten bovengronds laten afsterven in de winter.
- Als je een pup wilt stekken, let er dan op dat de kleine plant minstens vijf bladeren heeft en dat je wat goede wortels voor hem afsnijdt van de moederplant.
- Bananen kunnen in het groeiseizoen soms wel een blad per week aanmaken. Om hun groei te ondersteunen, hebben ze bij droge perioden wel extra water en voeding nodig, zoals koemestkorrels.
- Bananenplanten houden niet van natte voeten, dus zorg voor goede drainage en geef minder water tijdens de winterrust.
De tuin als plek die nooit verveelt
“Mijn leven bestaat uit mijn tuin en planten”, zegt Sonja blij over wat ze met recht haar passionele tijdsbesteding noemt. Jaren geleden had ze nog geen groene vingers, maar door veel op te zoeken en uit te proberen, bleef ze leren over tuinieren. “Om gezondheidsredenen moest ik stoppen met werken. Nu werk ik elke dag in tuin en heb me nog geen moment verveeld. Wat voor tuin je ook hebt, ik zou iedereen een paar prachtige tropische planten aanbevelen. Twee dagen per jaar ben je druk met het verplaatsen en verpotten, maar dan is er zoveel om van te genieten.”
Over Euro-Serre
Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.
Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.