Euro-Serre: ‘buiten-gewoon gelukkig’ met Stefan Bosman

Partnerbijdrage van Euro-Serre
Stefan Bosman met verse oogst in zijn kas van Euro-Serre.

Foto’s: Stefan Bosman.

Lees verder na de advertentie

Toen Stefan Bosman nog in de stad woonde, stond zijn balkon vol met planten in potten – en die waren altijd dorstig. Maar sinds hij is verkast naar een huis in Wallonië op een groot stuk grond, is zijn manier van tuinieren enorm veranderd.

Van een balkon naar een grote tuin

Stefan Bosman ging van een balkontuin naar een grote tuin met serre.
Prachtige cosmea en kogeldistel in de tuin van Stefan Bosman.

“De vrijheid die je hebt in een grote tuin is onmetelijk veel groter dan op een balkon”, vertelt Stefan Bosman. “Toen ik nog op een balkon tuinierde, kweekte ik voornamelijk sierplanten en enkele tomaten in een pot. Een van de eerste dingen die ik in de nieuwe tuin heb aangelegd, waren verhoogde bedden om een moestuin te beginnen.”

Het duurde niet lang voordat daar ook een kas bij kwam. “Ik wilde tomaten en pepers kweken, dat gaat toch net iets makkelijker in een kas. Tomaten buiten gaat het ene jaar goed en het andere jaar niet. Dankzij de kas heb ik toch een mooie oogst gehad. Ik vind het belangrijk om mezelf ook wat meer succes te gunnen.”

De kas van Euro-Serre past in stijl helemaal bij de tuin van Stefan.

Stefan had een paar belangrijke eisen waaraan zijn kas moest voldoen. Onderhoudsvriendelijk stond daarbij op nummer één. “Je hebt ook heel mooie houten kassen, maar ik had schrik wat het onderhoud betreft”, vertelt hij. “De huidige kas van Euro-Serre, gemaakt van glas en aluminium, staat er ondertussen zes jaar. Als ik die poets, ziet hij er weer helemaal als nieuw uit.”

Het uiterlijk was eveneens belangrijk bij de keuze. “De buitenkant van ons huis is volledig in zwarte lei”, legt Stefan uit. “Om in dezelfde stijl te blijven, wilde ik graag dat de kas ook zwart was. Bovendien is een groot deel van de tuin een siertuin; het moet er dus ook leuk uitzien. Maar ik vind het vooral een heel handige kas. Hij is redelijk compact – wat prettig is voor het onderhoud – en toch kan ik er veel in kwijt.”

Lees verder na de advertentie

Volop tomaten in de kas

Heerlijke oogst uit eigen kas.

In het voorjaar besteedt Stefan de beperkte ruimte in de kas voornamelijk aan groenten. “Elk jaar probeer ik in de kas ongeveer een tiental verschillende soorten tomaat te kweken. Daarnaast kweek ik steeds een paar vaste soorten die ik echt heel lekker vind, zoals de kerstomaat ‘Blush’ en de ‘Green Zebra’ voor kleurvariatie.” Van enkele favoriete tomaten heeft hij zelfs vorig jaar zaden geoogst. “Die ga ik opnieuw zaaien.”

Stefan Bosman in zijn kas van Euro-Serre.

Wat Stefan betreft is een van de grootste voordelen van de kas dat hij eerder kan beginnen met tuinieren en langer door kan gaan. Toch moet hij zich elk jaar inhouden om niet té vroeg te beginnen. “In de lente zaai ik veel binnen voor, omdat het anders toch nog iets te fris is voor veel tomaten en pepers”, legt hij uit. “Maar slasoorten kan ik wel voorzaaien in de kas. Tomaten zaai ik vanaf half februari binnen voor, om lange sliertige tomaten te vermijden. Meestal kunnen de tomaten, pepers en aubergines vanaf eind april de kas in.”

Leuk en functioneel: wees ook creatief met je kassenwit en je kas van Euro-Serre, dan kijk je uit op een kunstwerk in je tuin!

Stefan heeft nog een geweldig idee dat zowel functioneel is als er origineel uitziet. “Ik ben in de zomer begonnen met het beschilderen van de kas met kassenwit tegen de hitte”, vertelt hij. “Ik ben nu van plan om elk jaar een ander thema te doen op de kas.”

Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.

Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage Kas
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu