Euro-Serre: ‘buiten-gewoon gelukkig’ met Daniëlle Vos

Partnerbijdrage van Euro-Serre
Afbeelding voor Euro-Serre: ‘buiten-gewoon gelukkig’ met Daniëlle Vos

Geitjes, varkens, kippen en veel ruimte – de hobbyboerderij van Daniëlle Vos klinkt als pure idylle. Daarbij vond ze een pracht van een kas die het plaatje compleet maakt.

Lees verder na de advertentie

Foto’s: Daniëlle Vos

Steeds meer moestuin

De jaarlijkse vakanties vroeger op Texel bij een boerengezin zijn Daniëlle Vos altijd bijgebleven. Een maand lang avonturen beleven en vooral meehelpen met de boer vond ze als kind al geweldig. Toen kreeg ze enkele jaren geleden tot haar geluk de kans om een eigen boerderij te kopen. “Het is voor mij altijd een droom geweest om een boerderij te hebben met allerlei dieren en mijn eigen groenten te verbouwen”, vertelt ze.

“Ik ben dan ook meteen gestart met een stukje moestuin. Dat werd steeds verder uitgebreid, met elk jaar meer beestjes erbij. Ik heb bijvoorbeeld net een haan gekocht. En moestuinieren is makkelijker dan mensen denken”, benadrukt ze. “Het is zo leuk en ontspannend om te doen. Je komt echt tot rust terwijl je lekker aan het fröbelen bent.”

Duurzaamheid speelt daarbij voor Daniëlle ook een belangrijke rol. “Wanneer je je eigen voedsel verbouwt en je eigen eieren raapt, weet je waar het vandaan komt en wat je eet. Je weet dat er geen gifstoffen en dergelijke in je groenten zitten. Het is heel puur. Mijn kippen krijgen alle restjes van de groenten, waar je weer mooie eieren van krijgt. En de aarde die ik gebruik, gebruik ik jarenlang en hoef ik dus nooit bij te vullen. Voor mij is de moestuin ontspannen, genieten van het buitenleven en heerlijk eten.”

De kas als tweede huis

Lees verder na de advertentie

Vorig jaar werd de moestuin verder uitgebreid en maakte een overkapping plaats voor een kas van vier bij vijf meter van Euro-Serre. “De fundering lag er al, dus ik dacht, waarom niet?” Het grootste voordeel van de kas tot nu toe? “Dat je eerder kunt beginnen met het voorzaaien van groenten en allerlei bloemen, zoals tuinbonen en zonnebloemen, en ze kan beschermen tegen vorst. Ik heb vooral heel veel voorgezaaid om na IJsheiligen uit te planten.”

Het was belangrijk dat de kas niet alleen functioneel zou zijn, maar er ook mooi uitzag. “Ik wilde graag een kas op een gemetseld muurtje. Het chique resultaat is een aanvulling op het erf. Ook heb ik de vloer betegeld, zodat het niet altijd vies is. Ik kweek dus niet in de grond, maar in heel grote bakken die ik in de kas heb gemaakt.”

Bij een kas denken heel veel mensen vooral aan het verbouwen van (zomer)groenten, maar sinds afgelopen najaar staat er ook een open haard in. “Dat is heel leuk”, vertelt Daniëlle enthousiast, “want daardoor krijg je een orangerie-achtig idee. Was de kas in de zomer nog veel meer ingericht op het verbouwen van tomaten en paprika’s, nu wordt ze steeds meer een zitplek. Dan nemen we ‘s avonds na het werk met een wijntje gezellig de dag door voor de open haard.” Drie zwerfkatten weten inmiddels ook de weg naar de haard te vinden. “De kas is echt een grotere aanvulling dan ik had verwacht”, vertelt Daniëlle.

Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.

Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu