Thomas Swinnen uit Peer (Limburg, België) heeft sinds vorig jaar een kas in zijn tuin staan en zou niet meer anders willen. Dit jaar gaat hij voor het eerst aan de slag met het kweken in zijn nieuwe serre.
Lees verder na de advertentie
Foto’s: Thomas Swinnen en zijn vriendin. Instagram: @thomas.teelt.
De voordelen van een kas
Thomas wist al vanaf het begin wat hij gaat kweken in de kas, namelijk tomaten en paprika’s. “Daarom heb ik speciaal de serre gekocht, en om het seizoen iets uit te rekken. De tomaten komen rechts te staan, de paprika’s links en de zaaibak staat aan de korte zijde achterin met aardbeien en sla eronder. Het is fijn tijdens koudere dagen om bezig te zijn met voorkweken en voorzaaien. Heerlijk om dan met een beetje zon in de serre te staan.”
Het grootste voordeel van een kas voor Thomas? “Met een serre kun je het tuinseizoen langer laten duren en de omstandigheden zijn beter voor sommige planten. Vorig jaar probeerde ik voor het eerst buiten tomaten te kweken, alleen toen was juli zo’n slechte maand met veel regen kroop de ziekte in de planten. Al doende leert men. Daarbij is het een mooie toevoeging aan de tuin, met aluminium profielen die net als de ramen van ons moderne huis zwart zijn. De afmetingen zijn hetzelfde als de kas die mijn opa vroeger had. Toen ik mijn lichtje ging opsteken bij de open serre-dag van Euro-Serre en een offerte liet opmaken, was ik eigenlijk meteen verkocht.”
Onverwachte ontdekkingen
De serre had ook onverwachte voordelen. “Er staat een bijzondere rozenstruik in onze serre. Dit was het laatste cadeau dat de opa van mijn vriendin gaf aan haar oma en nu staat hij bij ons. Hij deed het eerst heel slecht in de tuin, maar nu doet hij het heel goed in de serre. Mijn vriendin zegt ook dat ze hem in al die jaren nog nooit zo mooi heeft zien bloeien.”
Toen ze de kas in december opzetten, viel er nog weinig te kweken aan groenten, maar Thomas en zijn vriendin vonden een nieuwe toepassing. “Het was een koude periode met sneeuw en we zochten naar een plek om onze konijntjes warm te zetten. Toen we ze in de kas lieten, deden ze het daar geweldig. In december tot januari kun je sowieso weinig kweken, dus misschien laten we ze dit jaar weer in de serre. Ze graven ook het onkruid en andere plantenresten weg, dat is nog een voordeel.”
Ervaringen met kweken in een kas tot nu toe
Welke ervaringen en tips heeft Thomas opgedaan tot nu toe in zijn kas? “De automatische raamopeners zijn cruciaal voor mij. Zelfs op een frisse dag met een beetje zon kan het echt al 30 graden worden in de serre. De temperatuur is belangrijk om op te letten.” Verder is de locatie van je serre belangrijk, voegt Thomas toe.
Hij leert ook veel van zijn grootouders. “Oma geeft raad over de hoeveelheden van aanplanten, zodat we voldoende oogst hebben voor gerechten, en over hoe je de bloemetjes het best bijhoudt. Opa geeft op zijn manier dan raad over het aanplanten, verzorgen en meer. Het zijn vaak kleine dingen die veel doen. Zo heb ik tussen de tomaten Tagetes (afrikaantjes) geplant en basilicum om de schadelijke insecten tegen te houden. Binnenkort maak ik ook een speciaal systeem op advies van Opa om tomaten aan te binden, naast het gebruik van tomatenspiralen.”
Thomas kijkt ernaar uit om zijn kas het hele jaar te gebruiken. “Als werfleider heb ik best een drukke job met veel druk en planningen. In de tuin komen is rust voor mij. Waar ik op het werk graag alles in de hand heb, zijn er in de tuin zoveel omstandigheden die je op zijn loop moet laten gaan en toch rustig onder moet blijven. Als mensen de ganse dag aan mijn oren hebben liggen zagen, kan ik hier tot rust komen. En het is fijn om groenten te kweken voor mezelf en mijn familie. Zo heb ik vorig jaar veel courgettes en butternuts weggegeven aan familie. Geweldig om te zien en horen wat mensen ermee maken. Ik heb overigens nu nog steeds courgettes in de diepvries”, lacht hij.
Samen tuinieren
Als de zon schijnt, zie je ook alle buren buiten tuinieren, laat Thomas weten. “Dan sla je even een praatje. De buren vragen weleens hoe ik bepaalde groenten kweek of wanneer ik met welke groente begin, en steeds meer buren denken erover een serre te kopen. We wisselen graag tuintips uit, helpen elkaar met bijvoorbeeld het zagen van bomen en leren van elkaars fouten. Ook online geniet ik ervan om tips uit te wisselen, te inspireren en om geïnspireerd te worden. Ik kijk uit naar dagen met mooi weer en de eerste barbecue met eigen groentjes.”
Tuinieren is voor Thomas als vanouds iets wat je samen doet. “Moestuinieren is mij als kind met de paplepel ingegeven door mijn grootouders en ouders. Mijn grootouders kochten destijds een kas bij Euro-Serre en hadden hier ruim 30 jaar plezier van. Nu ze in een appartement wonen hebben ze geen eigen serre meer, maar ze zijn hier altijd welkom wanneer ze het missen! De momenten die we er samen doorbrengen koester ik enorm en hun advies na jarenlange ervaring sla ik dan ook niet in de weg.” Thomas hoopt op zijn beurt de kneepjes van het vak later door te geven aan zijn kinderen, waarvan de eerste jonge tuinier zich in juli 2024 meldt!
Over Euro-Serre
Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.
Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.