Gardeners’ World 12/2024
Kerst uit eigen tuin
Cover van

Euro-Serre: ‘Buiten-gewoon gelukkig’ met Eleander Maes

Cover van

Eleander Maes uit Maasmechelen (België) heeft sinds dit jaar een nieuwe serre van Euro-Serre, waarin hij samen met zijn vader vol passie groenten kweekt. Samen tuinieren, leren van zijn vader én eten uit eigen tuin geven hem dat echte tuingeluk.

Lees verder na de advertentie

Foto’s: Eleander Maes

Zo vader, zo zoon: samen tuinieren

Eleander (42) is van kinds af aan al omringd door tuinieren. Zijn vader (69) en zijn grootvader hebben altijd een tuin en serre aan huis gehad. Twee jaar geleden heeft Eleander naast zijn drukke bestaan het tuinieren dan ook volledig omarmd. Samen met zijn vader heeft hij sinds kort een nieuwe serre van Euro-Serre.

In de serre en daarbuiten leert zijn vader hem de fijne kneepjes van het tuinieren. Eleander moet flink zijn best doen om alles wat hij leert bij te houden, maar dit verhoogt alleen maar de waardering. Eleander: “Mijn pa is een heel rustig mens. Hij bulkt van de ervaring, je kunt je dat niet inbeelden. De ziektes die voorkomen, de aanvallen en grillen van de natuur: hij heeft er altijd een antwoord op! Ik moet er maar gewoon langs gaan staan en luisteren, haha”.

Door samen te tuinieren halen ze naast veel plezier ook veel voldoening uit de tuin. “Er zijn drie geluksmomenten: het zaaien, het onderhouden en het eten”, vertelt Eleander lachend. Zijn kinderen doen hier ook graag aan mee en Eleander is blij dat ze leren waar hun eten vandaan komt: van planten en niet uit plastic zakjes van de supermarkt.

Gedurende het jaar zorgen ze voor verschillende oogsten in de serre door middel van verschillende teelten. De serre gebruiken ze ook om planten voor te trekken en vervolgens uit te planten in de moestuin.

Ook in het najaar is de oogst vaak uitbundig: “Ik voorzie elk jaar ieder kind op school van pompoenen voor het Sint-Maartensfeest. Elk jaar als ik weer met mijn wagen aankom, hoor ik: ‘Ah, daar is de boer!'”. Het delen van de oogst is voor Eleander een groot deel van het plezier bij het tuinieren.

Veel ruimte in de nieuwe serre

Tuinieren deden ze voorheen in een andere serre, maar deze is door het groeien van hun ambities in de tuin te klein geworden. Soms is de oude serre ook letterlijk te klein volgens Eleander: “Regelmatig liep ik tegen de deurpost op. Mijn vader zei dan ‘ben je weer in de serre geweest?’ Het was duidelijk omdat ik weer een rode veeg op mijn voorhoofd had”. Kortom, het was tijd voor een grotere, verhoogde serre!

Tijdens de Open Serre Dagen van Euro-Serre, waren ze geïnspireerd geraakt door de verschillende ruime serres. Ook de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de medewerkers is hun niet ontgaan. De keuze is gevallen op een serre van 3,80 x 6,04 meter. Vervolgens heeft Eleander samen met zijn vader de serre zelf opgebouwd en waar ze vastliepen, werden ze telefonisch goed ondersteund met advies en tips.

Eleanders vader weet uit ervaring dat ziekten gemakkelijk kunnen toeslaan, wanneer je tweemaal gewassen in dezelfde grond zet. Daarom vervangen ze elk jaar de grond uit voorzorg.

Dit ging niet altijd even makkelijk in hun oude serre vertelt Eleander: “Voorheen moesten we goed mikken met de kruiwagen en dan een knikske maken bij de deur, want anders zaten je handen klem”. De enkele deur in de nieuwe serre is breder en daardoor is het een stuk gemakkelijker om met de kruiwagen naar binnen te rijden.

Het indelen van de serre

Omdat ze veel meer ruimte hebben in hun nieuwe serre, hebben ze gekozen voor een nieuwe indeling. Aan de randen van de serre staan verhoogde bedden van 50 cm breed. In het midden een bed van 100 cm breed, met daaromheen een paadje. Op deze manier kunnen Eleander en zijn vader gemakkelijk bij alle planten voor hun dagelijkse klussen. Uiteindelijk willen ze een optimale indeling van de serre vinden door te experimenteren en ervaring op te doen, vertelt Eleander.

De serre voor optimale oogst

Het voordeel van een serre is dat je meer controle hebt over het klimaat én dat je veel eerder kunt starten met oogsten uit de tuin. “In het voorjaar kun je de voorteelt doen, zoals sla en spinazie”, vertelt Eleander. Nu, later in het seizoen, hebben ze de tomaten in de middelste bedden staan en de paprika’s en aubergines in de bedden aan de rand van de serre.

Met de bescherming en controle die de serre biedt, kunnen Eleander en zijn vader tot in het late najaar nog verse groenten oogsten. “In onze oude serre konden we vorig jaar nog tot en met oktober verse tomaten oogsten! Zo lang hebben de planten zich gehouden”. Na de zomeroogsten zetten zij weer sla in de serre, zodat je ook in het najaar nog prima salades kunt maken uit eigen tuin.

“Je loopt uw eigen tuin in en je plukt het. Ja, in mijn ogen is dat is de grootste voldoening die je kunt hebben” – Eleander Maes

In de winter zijn geoogste gewassen beter tegen vorst beschermd en kun je ze daardoor langer bewaren. Eleander en zijn vader gebruiken de serre dan ook als opslagplek voor bijvoorbeeld wortels: “Wanneer wortels vorst hebben gehad, dan worden ze slecht. Daarom moeten we de wortels voor de vorst in de serre hebben liggen”.

Circulair tuinieren

Eleander en zijn vader hergebruiken graag alles wat ze kunnen in de tuin en zijn voorstander van zo veel mogelijk circulair tuinieren. Zo hergebruiken ze bijvoorbeeld as van hun houtkachel: “Bij het planten van onze tomaten vullen we eerst het gat deels met houtas. Dit geeft de tomaat een goede start bij het groeien”.

Ook water verspillen ze niet; in totaal vangen ze ongeveer 1500 liter water op in regentonnen en bakken, wat ze met gieters geven aan de planten. “Je moet dan wel een uur eerder je bed uit, maar je bent dan ook lekker in de tuin bezig geweest en dat geeft rust in het hoofd”, vertelt Eleander. Zo komt er geen tuinslang meer aan te pas en krijgen de planten toch ruim voldoende water.

De grillen van de natuur

Omdat je afhankelijk bent van de grillen van de natuur, kan het zijn dat moestuinieren niet altijd gaat zoals je hebt gepland. “Dit jaar hadden we 300 wortels gezaaid, waarvan er 50 zijn opgekomen. Dat is niet erg, het hoort bij de natuur”, vertelt Eleander. Vooral de vele regen en wormen speelden dit jaar parten bij de zaailingen. De wortels hebben de tuiniers opnieuw ingezaaid en ze nemen er genoegen mee dat de meesten pas een maand later dan normaal klaar zijn voor de oogst.

In een serre heb je meer controle over de temperatuur en het klimaat en kun je ook beter ‘exotische’ groenten verbouwen, zoals tomaten en aubergines. “Het is goed streekgebonden te tuinieren. Porei (prei [red.]) trek je alleen recht in onze zwarte gronden. Tomaten hebben graag een droge, warme, omgeving met heel veel zonlicht”. Perfecte gewassen voor een serre dus.

Toekomst van de serre

Voor Eleander en zijn vader is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk uit de tuin kunnen eten. Het hoeft zeker geen overproductie te zijn, maar het liefst zo min mogelijk uit de winkel. Dat is ook waar ze de komende jaren op willen focussen. Of er een speciale plant is die ze graag eens willen kweken? “Meloen zou ik graag nog eens proberen. Alleen niet aan de zonkant, hij groeit snel alles dicht en blokkeert dan het zonlicht voor de andere planten”.

Lees deze 7 handige tips van Eleander

Eleander geeft ons nog een aantal tips mee voor de moestuin en de serre:

  • Als je gaat tuinieren in een serre, kijk dan goed naar de plaatsing. Waar komt de zon vandaan? Bepaal dan of je de serre op de lange weg of de korte weg wilt zetten (brede zijde of korte zijde).
  • Als je begint met moestuinieren, begin dan klein en alleen met gewassen die je echt zelf eet. Zo houd je het behapbaar en leuk!
  • Regelmaat is essentieel. Zorg dat je een (bijna) dagelijkse routine hebt in een serre. Zo kun je beter dagelijks een beetje water geven, dan een keer per week heel veel. Tomaten zullen dan bijvoorbeeld minder snel barsten.
  • Creëer tocht in de serre, zodat plantenziektes minder kans krijgen.
  • Dek de grond af met stro, om verdamping van water tegen te gaan.
  • Zorg voor een aparte snoeischaar in de serre en houd deze goed schoon. Zo voorkom je dat je onbedoeld plantenziekten verspreidt. Zorg ook dat je de handen goed schoonhoudt, ook daarmee kun je ziekten vermijden.
  • Begin niet te vroeg in het jaar met tomaten (of andere ‘exoten’). Er zijn genoeg gewassen die het beter doen bij nog wat kouder weer. Tomaten zullen beter groeien en überhaupt tot wasdom komen, wanneer ze worden gezaaid en uitgeplant als het warmer is.

Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.

Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.