Op vakantie? Sla een bezoekje aan een van deze Europese tuinen niet over!

Helga Kluiter
|
04/08/2023
Mooiste tuinen van Europa: Giardino di Ninfa

Bezoek tijdens je vakantie een van deze mooiste tuinen van Europa en je komt gegarandeerd terug met een hoofd vol inspiratie voor je eigen groenparadijsje.

Lees verder na de advertentie

5 van de mooiste tuinen van Europa

Voor veel tuinliefhebbers is het een van de hoogtepunten van hun vakantie: het bezoeken van mooie tuinen. Deze 5 tuinen in enkele populaire vakantielanden zijn een bezoekje meer dan de moeite waard!

Marqueyssac-tuinen, Frankrijk

mooiste tuinen van Europa: Marqueyssac
Foto: Creative Commons/Ladislaus Hoffner

Een van de meest unieke tuinen die je kunt bezoeken, zijn de hangende tuinen van Marqueyssac, waar planten en bomen zich vastklampen aan de steile hellingen langs de Dordogne-rivier. Maar dit meesterwerk van André Le Nôtre, planner van de tuinen van Versailles, schittert pas echt dankzij de vormsnoeikunst: 150.000 buxusstruiken worden hier met de hand geknipt. Wandel hierlangs over de slingerende paden en geniet van het heerlijke uitzicht.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie, (moes)tuintips en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Giardino di Ninfa, Italië

Lees verder na de advertentie

Mooiste tuinen van Europa: Giardino di Ninfa

Zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Rome vind je de Giardino di Ninfa, een prachtige Middeleeuwse tuin die is gebouwd rondom de ruïnes van de ooit welvarende stad Ninfa. De tuin heeft een bijzonder microklimaat, waardoor je er allerlei voor Italië uitheemse bomen en planten tegenkomt. De tuin is tussen april en november geopend op specifieke dagen en je moet je tickets vooraf online boeken. Maar dan heb je ook toegang tot – volgens velen – de meest romantische tuin ter wereld.

Kwekerij Bastin, Nederland

Kwekerij Bastin
Foto: Anne Wieggers

Ook als je het tijdens de vakantie dichter bij huis zoekt en toch een vleugje van de Provence wilt opsnuiven, kun je terecht bij kwekerij Bastin, vlakbij Maastricht. Rondom de 300 jaar oude carréboerderij vind je de grote kwekerijtuin, een moestuin en twee kippen- en schapenweides met hoogstamfruitbomen. Hier kun je met volle teugen genieten van het glooiende landschap en de geuren en kleuren van lavendel. Blader naar pagina 61 om de voorpret nu al te laten beginnen!

Pruhonický park, Tsjechië

Pruhonicky Park
Foto: Petr1888, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Als je door het Prhonický-park wandelt en het gevoel hebt dat je door een kunstwerk wandelt, zit je niet ver van de waarheid. Dankzij de levenslange inzet van de oprichter van het park, graaf Ernst Emanuel Silva-Tarouca, en zijn opvolgers is het gebruik van de ruimte zo in evenwicht dat je er helemaal tot rust komt. Het park in Pr?honice, net ten zuidoosten van Praag, staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is een nationaal cultureel monument.

Tuinen op Insel Mainau, Duitsland

Insel Mainau
Foto: Creative Commons/Holger Uwe Schmitt

Ben je in de buurt van de Bodensee in Zuid-Duitsland, sla dan een bezoek aan het bloemeneiland Mainau niet over. Elk moment van het jaar staat hier wel iets in bloei! En overal word je verrast met mooie uitzichten. Dat begint al wanneer je over de brug wandelt die het eiland met het vasteland verbindt. Prins Nikolaus von Esterhazy legde de tuin in de negentiende eeuw aan. Door het bijzondere klimaat vind je hier bijvoorbeeld naast een Engelse rozentuin ook tropische bloemen.

Meer inspirerende tuinen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu