5 Engelse tuinen die je echt wil bezoeken

Partnerbijdrage van Kupers Tuinreizen
Sissinghurst National Trust Andrew Butler header

Houd je ervan om tuinen te bezoeken? Dan moet je echt het Kanaal oversteken en inspiratie opdoen bij Engelse tuinen. Een waar walhalla voor de tuinliefhebber. Dit zijn 5 prachtige tuinen die je wil bezoeken, bijvoorbeeld als onderdeel van een tuinreis bij Kupers Tuinreizen.

Lees verder na de advertentie

1. Sissinghurst Castle Garden

Engelse tuinen Sissinghurst National Trust Andrew Butler
Foto: ©National Trust Images, Andrew Butler

De tuinen rondom dit middeleeuwse kasteel zijn één van de beroemdste en meest invloedrijke tuinen van de 20e eeuw. Hét voorbeeld van een Engelse tuin, door de verdeling in veel goed onderhouden tuinkamers. Al die kamers hebben hun eigen identiteit, sfeer en thema. De oudste en bekendste tuinkamer is de geometrische Witte Tuin. Sissinghurst Castle Garden werd ontworpen door schrijfster Vita Sackville-West en haar echtgenoot Sir Harold Nicolson, die door een goed doordachte en uitbundige beplanting harmonie en een natuurlijke uitstraling realiseerden.

2. Great Dixter

De tuinen van Great Dixter liggen rondom een opvallend vakwerkhuis. Samen staan ze bekend als voorbeelden van de cottagestijl. Dwalend in de tuinen vind je een mix tussen formele en informele elementen. Tuinkamers zoals The Sunk Garden worden afgewisseld door een lange border en de wildere Meadow Garden. Door de successiebeplanting staan de borders lang in bloei. Great Dixter was het familiehuis van de inspirerende tuinman en tuinschrijver Christopher Lloyd. Laat je overdonderen door een bloemen- en kleurenpracht door combinaties van vorm, textuur, herhaling en balans.

3. Hidcote Manor Garden

Hidcote National Trust Sarah Davis
Foto: ©National Trust Images, Sarah Davis

Lees verder na de advertentie

Vaak wordt het landgoed met landschapstuin van Hidcote Manor Garden beschouwd als één van de mooiste van de Cotswolds. Ze staan bekend als echte ‘Arts en Crafts’-tuinen: eenvoud, schoonheid en ambacht zijn hierin belangrijk. De twintig tuinkamers, aangelegd aan het begin van de 20e eeuw, hebben allemaal een uniek thema. Zo is er een witte tuin en een fuchsia-tuin. Door creatief gebruik van taxus-, hulst– en beukenhagen en stenen muren zijn de tuinkamers van elkaar gescheiden, en toch verbonden. Ook vind je er veel zeldzame bomen, struiken en kleurrijke bloemborders.

4. Kew Royal Botanic Gardens

Kew Royal Botanic Gardens is een van de grootste botanische tuinen ter wereld met indrukwekkende kassencomplexen en ’s werelds grootste Victoriaanse kas. De uitzonderlijk diverse plantencollectie bevat meer dan 14.000 bomen en 30.000 verschillende soorten planten. Door de grote wetenschappelijke en historische waarde staan de Kew Royal Botanic Gardens op de werelderfgoedlijst van Unesco.

5. Tresco Abbey Gardens

Tresco Abbey Gardens Engelse tuinen
Foto: ©National Trust Images, Shutterstock

Tresco Abbey Gardens vormen een van de meest afgelegen tuinen van Europa, door de ligging op een eiland (Tresco). Het milde klimaat maakt beplanting met exoten van over de hele wereld mogelijk: Zuid-Afrika, Australië, Brazilië en Nieuw-Zeeland. Bovendien heb je prachtig uitzicht vanaf drie terrassen.

Over Kupers Tuinreizen

Kupers tuinreizen

Kupers Tuinreizen ontstond toen een buschauffer van Kupers op zijn reizen naar Engeland de mooiste tuinen, parken en landgoederen ontdekte. Hij besloot dit niet voor zichzelf te houden, en wilde reizigers mee laten genieten en proeven door tuinreizen te organiseren. Inmiddels zijn de reisprogramma’s dusdanig samengesteld dat het aanbod zeer divers is: van grote tuinen die tot National Trust behoren tot tuiniers die apetrots zijn op hun privé-tuin en hun tuinhekken voor de reizen openen. Inmiddels worden alweer 36 jaar de mooiste reizen naar tuinen binnen Europa georganiseerd. Daarmee is Kupers Tuinreizen de oudste touroperator in Nederland die zich specialiseert in tuinreizen.

Headerfoto: ©National Trust Images, Andrew Butler.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu