In de tuin van Ingrid van Rhoon: van chaos naar harmonie

Linda Passies
|
17/08/2023
tuin ingrid

Na een persoonlijke crisis kreeg Ingrid uit Alkmaar de kans om van een chaotische volkstuin een harmonieus geheel te maken. Inmiddels viert ze natuurfeesten en maakt ze een digitale tijdschrift voor haar medetuiniers.

Lees verder na de advertentie

Stapje voor stapje aan de slag

Ingrid in tuinoverall

Ingrid: “In 2018 vroeg iemand mij om medetuinder te worden op zijn volkstuin. Ik ging samen met mijn man een kijkje nemen en ik wist niet wat ik zag. Het was in mijn ogen echt een chaos. Ik had net een persoonlijke crisis achter mij, maar deze tuin nodigde mij uit om ermee aan de slag te gaan – stapje voor stapje. Het enige wat ik wist, was dat ik een kruidentuintje wilde met centraal mijn witte roos die in een pot bij mij thuis stond.”

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Wil je iedere week inspiratie voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.
uitgebloeide allium ingrid

Ingrid ging aan de slag: spitte de aarde twee vorken diep, en haalde met haar handen de kweek uit de grond en maakte de grond rul. Zo kwam eerst de kruidentuin, en later ook de moestuin tot stand. “Een heel werk, maar ik ervoer het als enorm rustgevend.”

Lees verder na de advertentie

Hulp in de tuin

Helemaal alleen stond Ingrid er niet voor. “Op een gegeven ogenblik ontstond het plan om een paar bomen eruit te halen en fruitstruiken te verplaatsen, want ik wilde orde en structuur creëren in de tuin. Met deze zware werkzaamheden kreeg ik de hulp van mijn man.” Rondom haar had ze ook goede leermeesters: drie Italianen die al meer dan vijfentwintig jaar tuinieren. “Ik keek hun kunst af en langzaamaan gaf ik er mijn eigen draai aan.”

werkplek ingrid tuin

Samen met haar man en een vriend gaf ze het huisje op de tuin ook een opknapbeurt. Het is omgetoverd tot een werkplek waar Ingrid haar creaties maakt. In de lente van 2020, het begin van de coronacrisis, startte Ingrid haar digitale tijdschrift voor tuiniers: Passie voor tuinieren. “Hier kon ik alles in kwijt: de manier van tuinieren, de bijzonderheden die ik aantrof en de foto’s die ik maakte.”

Natuurfeest

afrikaantje in de tuin van ingrid

“Dit jaar heb ik besloten om mee te doen aan Féte de la Nature en gebruik ik mijn kas als atelier met de creaties die ik maak van mijn oogst. Ik geef een presentatie over de kringloop van het leven, ik ben geïnspireerd door de Acanthus. Deze plant, die ik vorig jaar van een tuinder kreeg, heeft mij duidelijk gemaakt dat het leven gevierd mag worden. De zon is altijd aanwezig, maar je moet hem alleen af en toe zoeken. De symbolische betekenis van de Acanthus is: ‘De beproevingen van het leven worden overwonnen!’

Ook organiseert Ingrid ‘inspiratiewandelingen’ naar haar tuin. ‘Ik ontvang namelijk zoveel inspiratie waarmee ik weer prachtige kunstwerken maak van zaden. Dit heeft te maken met de ‘levenscyclus’.

Afrikaantje vlinder Ingrid

“Ik zocht harmonie en daar horen ook bloemen, vogels, dieren en insecten bij”, vertelt Ingrid. “Nu is mijn tuin zoals ik het voor ogen had, met een kas die ik gebruik om alles te zaaien en waar een heerlijke witte druif in groeit. ‘s Zomers groeien er tomaten in en ik kweek er alles in op. Alles waar mijn interesse naar uitgaat, vind ik op mijn tuin.”

Lees meer over Ingrid op haar website.

Laat ook jouw tuin zien!

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Kijk over de schutting bij:

Meer lezen over:
Inspiratie
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu