In de tuin van Ivo Korte en Anke Goedhart: van plan tot prachttuin

Een kastje lijkt wel een verborgen schat in de tuin

Kijk mee in de tuin van Ivo Korte en Anke Goedhart! In 2018 kochten ze een oude woonboerderij in Putten. Met hulp van vrienden, familie, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en lokale ondernemers maakten ze van de tuin een sfeervolle plek vol inheemse planten en origineel groen.

Lees verder na de advertentie

De Cleijne Hoeff

De Cleijne Hoeff van een afstand

In 2018 hebben Ivo Korte en Anke Goedhart de Cleijne Hoeff gekocht. Tijdens het koopproces bleek dat er geen woonvergunning zat op de oude woonboerderij uit 1893, of op het bakhuis uit 1920. Om toch een woonvergunning te krijgen, had de verkoper in overleg met de gemeente afgesproken om landschapselementen toe te voegen en het gebied ecologisch te versterken.

Rozen en een gedekte tafel bij het huis

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft hierop een plan ontworpen, dat gericht was op landschappelijke versterking. Maar het bleek geen makkelijke taak om het plan uit te voeren: “Omdat er zo’n dertig jaar niets in de tuin van 1,5 hectare was gebeurd, was alles overwoekerd. Het plan realiseren was dus een enorme klus”, vertelt Anke.

Wekelijks tuinverhalen in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Inheemse planten

Mooie rotsen en stromend water bij het rustieke houten bakhuis

Anke en Ivo probeerden het plan van Stichting Landschapsbeheer Gelderland zoveel mogelijk uit te voeren. Zo verwijderden ze bamboe en coniferen en voegden ze elementen toe die passen in het Gelders landschap, zoals knip- en scheerheggen, struweelhagen en inheemse bermplanten.

Volop zonlicht

Prachtige bloemen in de tuin van Ivo Korte en Anke Goedhart

Op het terrein is ook een poel aanwezig. De bamboe die daar rondom stond, is ook verwijderd. Verder knotten ze de elzen aan de noordkant van de tuin en haalden ze de elzen aan de zuidkant weg, zodat er voldoende licht in de poel valt. “De boomgaard is gesnoeid”, vertelt Anke, “en inmiddels leveren de oude fruitbomen weer volop fruit.”

Bestaand groen

Gele rozen bij het huis

“Naast het plan van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland was het voor ons van belang dat we bestaande planten zoveel mogelijk hergebruiken, zoals de vele hortensia’s en rododendrons”, aldus Anke. Dit was een logistieke uitdaging, waarbij plaatselijke ondernemers, zoals grondwerkbedrijven, Anke en Ivo hebben geholpen.

Prachtige rode bloemen brengen kleur in de tuin

“We hebben hiervan geleerd dat je alles wat je met oliedruk kunt doen, niet met bloeddruk moet doen.” Een voorbeeld is het verwijderen van bamboe, wat je beter niet met de hand kunt doen.

Samen werken aan de tuin

De kip mag ook even op tafel staan
Deze kip is ook van de partij!

Afgelopen jaren hebben Ivo en Anke veel hulp gehad van familie, vrienden en kennissen. Ook zijn er vrijwilligers die ieder half jaar een dag komen helpen. Samen sluiten ze de dag dan altijd af met een drankje en een plankje vol lekkere hapjes.

Onderhoud

Anke voert de kippen

Het hele plan in het binnengebied is nu gerealiseerd, maar dat betekent niet dat de klus nu geklaard is. Anke en Ivo zijn bijvoorbeeld bezig met onderhoud aan de houtwal. In de houtwal staan veel essen, die helaas last hebben van essentaksterfte. In plaats van deze essen komen er andere bomen te staan, zoals fruitbomen, zomereiken, linden, tamme kastanjes, berken, walnoten of kersen (meikers).

Voedselbos

Het terras bij het huis

“Ons ideaal is het creëren van een niet-commercieel voedselbos”, vertelt Anke. Ze zijn trots dat ze na ruim vier jaar zover gekomen zijn. Nu de grote omvorming grotendeels is gerealiseerd, begint het continue onderhoud. Dat vraagt ook veel tijd en energie. “Maar”, zegt Anke, “ondanks de inspanning die we blijvend moeten leveren, genieten we nog altijd van onze sfeervolle plek.”

Laat ook jouw tuin zien!

Twee geiten

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Kijk over de schutting bij:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu