Vergeet IJsheiligen: je planten mogen nú de grond in!

Helga Kluiter
|
08/05/2024
Jonge komkommerplant staat buiten klaar om uitgeplant te worden

Elk jaar wachten tuiniers gespannen IJsheiligen af. Vanaf dat moment is de kans op vorst (en dus schade aan je plantjes) namelijk zeer zeldzaam. Het goede nieuws is dat de laatste vorst dit jaar extra vroeg valt. Je kunt dit lange Hemelvaartsweekend dus lekker alles al in de grond stoppen!

Lees verder na de advertentie

Wanneer is het IJsheiligen?

IJsheiligen is een term die gebruikt wordt voor een paar dagen in mei. De IJsheiligen 2024 zijn de dagen van 11 tot en met 14 mei en het is de laatste periode waarin er nog nachtvorst kan optreden. Dit is belangrijk voor iedereen die tuiniert, want na deze dagen is het meestal veilig om planten buiten te zetten zonder dat ze risico lopen op schade de kou.

Laatste vorstdag steeds vroeger

planten afharden rond ijsheiligen, de periode dat vorsgevoelige planten naar buiten mogen

Toch zijn de IJsheiligen niet heilig! Door klimaatverandering valt de laatste vorstdag namelijk gemiddeld steeds eerder. De afgelopen honderd jaar is die met twee weken vervroegd – van 22 mei naar 8 mei. Maar pas op: het toverwoord hier is gemiddeld, dus het kán soms gebeuren dat de laatste vorstdag toch wat later valt – of juist eerder. Houd dus de weersverwachtingen altijd goed in de gaten!

Tip: Check de langetermijnverwachting van het KNMI (Nederland) of van het KMI (België).

Laatste nachtvorst 2024

Het lijkt erop dat de laatste nachtvorst van het voorjaar 2024 inmiddels al is geweest. Dat was namelijk op 23 april, toen veel fruittelers maatregelen moesten nemen om hun gewassen te beschermen. De kans dat we nu nog nachtvorst krijgen is extreem klein, maar er kunnen altijd regionale verschillen zijn. Houd dus altijd je lokale weersverwachting bij.

Lees verder na de advertentie

IJsheiligen negeren of toch wachten?

Kleine planten kopen

Dit jaar zit er voor de komende twee weken geen vorst meer in de weerkaarten. En het is al bijna IJsheiligen! Je kunt dus met een gerust hart beginnen met het afharden van je planten, en planten die al zijn afgehard mogen de vollegrond in. Een leuk vooruitzicht voor het lange Hemelvaartweekend – en voor Moederdag!

Meer lezen over IJsheiligen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu