Checklist voor de tuin: week #29
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 29?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in juli: week 29
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Zorg ervoor dat je de vogelbadjes dagelijks bijvult met vers kraanwater. Zo voorkom je dat ziektes zich onder vogels kunnen verspreiden en vinden de dieren altijd verkoeling in jouw tuin.
- Zet bij droogte ook een bakje water neer voor insecten, met daarin een steen waardoor ze makkelijk bij het water kunnen – en eruit kunnen klimmen als ze erin vallen.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Maak de vloer van je kas nat op hete dagen om de luchtvochtigheid te verhogen en zo rode spintmijt af te schrikken.
- Pas op met kamerplanten die voor een raam staan waar de zon vol op schijnt. Haal ze eventueel tijdelijk van de vensterbanken om te voorkomen dat ze verbranden of te snel uitdrogen in de felle, hete zon.
- Wees terughoudend met het bemesten van je kamerplanten als de temperaturen hoog liggen.
Kweken
- Wil je eens iets anders zaaien? Probeer dan eens de Strelitzia ofwel paradijsvogelplant (foto). Hij doet het goed in een kas of in huis en je kunt hem de hele zomer zaaien. De spectaculaire bloemen zijn ook goede snijbloemen.
- Neem stekken van fuchsia’s, pelargoniums, margrieten en andere niet-winterharde eenjarige planten.
Moestuin
- Geef tomaten dagelijks water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Dat kan de opname van voedingsstoffen verstoren, waardoor de vruchten splijten of gaan rotten.
- Kweek je aubergines, nijp dan de groeipunten uit zodra de plant 5 tot 6 vruchten heeft. Zo gaat er zo veel mogelijk energie naar het rijpen van de aubergines.
Snoeien
- Geef je lei-appels en leiperen een zomerse knipbeurt om te zorgen voor een goede vruchtzetting. Knip gewoon tussen half juli en begin augustus de groei van het huidige seizoen terug tot op vier of vijf knoppen om de productie van bloemknoppen en vruchtsporen te stimuleren.
- Knip de aanwas van hangmanden een stukje terug om de aanmaak van meer bloemen en blad te stimuleren. Geef hierna je planten wat voeding om ze snel te laten herstellen van deze knipbeurt.
Tuinklussen
- Geef bomen, struiken en vaste planten die je afgelopen voorjaar hebt aangeplant genoeg water om ze door droge perioden te helpen.
- Houd je ogen op voor plagen zoals leliehaantjes, slakken, luizen en taxuskevers. Verwijder ze voor ze veel schade kunnen aanrichten.
- Wees ook in je tuin voorzichtig met bemesten bij hoge temperaturen. Je planten kunnen daardoor ‘verbranden’.