Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 20.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
- Laat een paar onkruiden zoals paardenbloemen staan. Sommige soorten insecten leggen eitjes op de bladeren of voeden zich met de nectar en pollen.
- Geef je vijver een makeover door planten toe te voegen zoals grof hoornblad, beekpunge en moerasvergeet-mij-nietjes. Hierin kunnen waterinsecten en larven schuilen, zoals salamanders, kikkers, padden, zweefvliegen, waterjuffers en waterroofkevers.
Kamer- en kasplanten
- Bind de stammen van kastomaten, komkommers en aubergines aan stokken nu ze hard groeien.
- Hard planten zoals dahlia’s en pronkerwten (Lathyrus) die lang binnen hebben gestaan eerst af voor je ze buiten uitplant.
Kweken
- Blijf eenjarige bloemen zoals slaapmutsjes zaaien in gaten in de borders voor kleur van augustus tot in de herfst.
- Geef vloeibare voeding aan verwelkende tulpen, narcissen en andere lentebollen om ze extra veel voeding te geven voor hun bloei voor volgend jaar.
Moestuin
- Oogst de snel groeiende asperges regelmatig, zodat de plant meer stengels blijft maken. Snijd de asperges wanneer ze rond de 15 cm lang zijn zo’n 2 cm onder de grond door.
- Zet wat jonge basilicumplantjes in de grond rondom de stam van tomaten in grote potten of in de volle grond. De geur van basilicum verjaagt plagen zoals witte vlieg.
Snoeien
Tuinklussen
- Keer regelmatig de compost om sneller een goed verteerde, geurloze compost te krijgen. Kiep het vat om en doe de inhoud in omgekeerde volgorde weer in de compostbak.
- Behandel houten tuinmeubels nu, zodat ze klaar zijn voor de zomer.